Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs in Hongkong zakt, markten in Japan en China dicht

Beurs in Hongkong zakt, markten in Japan en China dicht

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong verloor maandag terrein op de eerste handelsdag van mei. Beleggers hielden vooral de coronasituatie in India in de gaten, waar het aantal coronabesmettingen al twaalf dagen op rij boven de 300.000 ligt. Ook werd gewacht op een reeks van macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, die later deze week naar buiten komen.

De handel verliep verder relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Tokio en Shanghai tot en met woensdag gesloten zijn vanwege nationale feestdagen. Ook in Thailand hadden beleggers een vrije dag. De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,5 procent kwijt.

De chipmakers stonden in de belangstelling na uitspraken van topman Pat Gelsinger van de grote Amerikaanse chipfabrikant Intel. Gelsinger zei in een interview met CBS News dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders waarschijnlijk nog een paar jaar zal duren. Chipmakers hebben vanwege de grote vraag naar chips voor laptops en smartphones door het vele thuiswerken moeite om aan de stijgende vraag te voldoen. Vooral de auto-industrie kampt daardoor met een tekort aan chips. De Chinese chipmaker SMIC daalde 1,4 procent in Hongkong en in Taiwan verloor concurrent TSMC 2 procent.

De Kospi in Seoul daalde 0,7 procent ondanks een verder herstel van de Zuid-Koreaanse export. De uitvoer steeg in april met 41,1 procent ten opzichte van een jaar geleden toen de wereldeconomie zwaar werd getroffen door de coronapandemie. Het was de sterkste groei in tien jaar en de export liet daarmee voor de zesde maand op rij herstel zien. De groei viel wel wat lager uit dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

2 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

3 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

4 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

4 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

5 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

6 uur geleden