Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs in Hongkong schiet omhoog na verkoopgolf in techsector

Beurs in Hongkong schiet omhoog na verkoopgolf in techsector

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot woensdag omhoog na de zware verliesbeurten in de afgelopen dagen. Vooral de Chinese technologiebedrijven lieten forse koerssprongen zien na de recente verkoopgolf in de techsector. Ook elders in de Aziatische regio gingen de beurzen vooruit. De stemming werd daarbij gesteund door opmerkingen van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die verklaarde dat zijn land moet erkennen dat een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap NAVO niet haalbaar is.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 8 procent in de plus. De graadmeter kelderde dinsdag nog bijna 6 procent tot het laagste niveau sinds februari 2016. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua verklaarde de Chinese vicepremier Liu He na een bijeenkomst met financiële toplieden, dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten stabiel te houden en steun zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven.

De techbedrijven gingen de afgelopen dagen juist in de uitverkoop door de zorgen over de strengere aanpak van de sector door Beijing en de vrees dat een aantal grote Chinese techbedrijven hun beursnoteringen op Wall Street zullen verliezen. Webwinkelconcern Alibaba werd 20 procent meer waard en concurrent JD.com won bijna 30 procent. Internet- en gamesconcern Tencent dikte 22 procent aan.

BYD

De Chinese maker van elektrische auto's BYD klom 6,6 procent na een verdere verhoging van de prijzen van zijn voertuigen. Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat het bedrijf zijn prijzen heeft verhoogd vanwege stijgende kosten van materialen en grondstoffen. Ook concurrent Tesla heeft zijn prijzen in China en de Verenigde Staten verhoogd vanwege de sterk gestegen kosten van onderdelen en transport.

De hoofdindex in Shanghai (plus 3,1 procent) veerde op ondanks de aanhoudende zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in het land en de lockdowns in grote Chinese steden als Shenzhen. De Nikkei in Tokio eindigde 1,6 procent in de plus op 25.762,01 punten in navolging van de sterke koerswinsten op Wall Street. Beleggers keken vooral uit naar de Federal Reserve, die naar verwachting later op de dag de Amerikaanse rente zal gaan verhogen. Het zou de eerste renteverhoging zijn in de VS sinds 2018.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

52 minuten geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

3 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

4 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

4 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

7 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

22 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden