Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs in Hongkong onderuit door koersval Chinese techbedrijven

Beurs in Hongkong onderuit door koersval Chinese techbedrijven

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong ging maandag hard onderuit. Vooral de Chinese technologiebedrijven kregen rake klappen door de zorgen over de hardere aanpak van de sector door Beijing en de lockdown in de Chinese miljoenenstad Shenzhen. Het belangrijkste technologiecentrum van China wil zo de opmars van het coronavirus in toom houden. Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die voor flinke verstoringen zorgt in de wereldhandel, hield de financiële markten in de greep.

De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 3,8 procent kwijt en bereikte het laagste niveau in zes jaar. Het Chinese webwinkelconcern Alibaba, internet- en gameconcern Tencent en maaltijdbezorger Meituan kelderden tot 10 procent. Naast de zorgen over de strengere aanpak van de machtspositie van de grote techbedrijven door Beijing maken beleggers zich zorgen over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar een aantal Chinese techbedrijven hun beursnotering dreigen te verliezen.

Het oplaaiende aantal coronabesmettingen in China en de strenge maatregelen om het virus terug te dringen wakkerden daarbij de vrees aan voor meer verstoringen in de toeleveringsketens. Het Taiwanese Hon Hai Precision, beter bekend als Foxconn, liet weten zijn productiefaciliteit in Shenzhen te sluiten vanwege de lockdown. Foxconn is een belangrijke toeleverancier van het Amerikaanse techconcern Apple en zet onder meer de iPhones van dat bedrijf in elkaar. Het bedrijf liet wel weten de productie in Shenzhen te verhuizen naar andere locaties. Het aandeel Foxconn daalde 0,5 procent op de beurs in Taiwan.

De andere Aziatische beurzen lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio toonde wat herstel na de zware verliezen van vorige week en eindigde 0,6 procent hoger op 25.307,85 punten. Beleggers keken vooral uit naar het rentebesluit van de Bank of Japan later deze week. De hoofdindex in Shanghai verloor 1,7 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 1,2 procent. De Kospi in Seoul daalde 0,6 procent.

Meer uit Financieel

Adviesgroep: aantal private leasecontracten neemt verder toe

APELDOORN (ANP) - De populariteit van private leasecontracten voor auto's neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

16 minuten geleden
Bronnen: ASML kan chipmachines uitzetten bij Chinese inval Taiwan

VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipmachinefabrikant ASML heeft manieren om zijn machines op afstand uit te schakelen, mocht China Taiwan binnenvallen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Ook de Taiwanese chipproducent TSMC beschikt over die mogelijkheid. Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse overheid eerder zorgen geuit richting beide bedrijven over de gevolgen van een Chinese inval in Taiwan, waar een groot deel van de wereldwijd geproduceerde chips vandaan komt.

40 minuten geleden
Microsoft ziet toename rivaliteit met Apple door nieuwe AI-pc's

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Topman Satya Nadella van techconcern Microsoft verwacht dat de nieuwste generatie Windows-pc's de concurrentiestrijd met Apple kan doen toenemen. Pc's die draaien op Windows, maar ook de apparaten van Apple, raken namelijk steeds beter toegerust op toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Door de chips die dit mogelijk maken, kunnen de apparaten sneller en beter presteren.

1 uur geleden
VodafoneZiggo vindt nieuwe topman

UTRECHT (ANP) - Telecomconcern VodafoneZiggo heeft een nieuwe topman gevonden in Stephen van Rooyen. Hij was de baas van Sky in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en commercieel directeur van de Sky Group. Volgens VodafoneZiggo brengt hij meer dan twintig jaar ervaring in de media en telecom met zich mee.

1 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen onderuit op lager Damrak na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 18 procent lager gezet.

1 uur geleden
Nederlandse beleggers maakten dit jaar al 11,3 miljard euro winst

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot ruim 180 miljard, een stijging van 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is de grootste stijging sinds eind 2020, toen de beurzen zich herstelden tijdens de coronapandemie.

1 uur geleden
Mediabedrijf Trump lijdt meer dan 300 miljoen dollar verlies

SARASOTA (ANP/AFP/BELGA) - Het mediabedrijf van Donald Trump, de Trump Media and Technology Group (TMTG), heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van meer dan 300 miljoen dollar geleden. De onderneming, die recent naar de beurs in New York ging, genereerde daarbij nauwelijks omzet.

2 uur geleden