Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs China beleeft slechtste oudjaarssessie ooit

Beurs China beleeft slechtste oudjaarssessie ooit

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De aandelenbeurzen in China zijn woensdag met flinke minnen gesloten door zorgen over het coronavirus. Het was voor beleggers in China en Hongkong de laatste dag voor het Chinese Nieuwjaar dat gehandeld kon worden. Niet eerder zakte de graadmeter de laatste sessie voor de jaarwisseling zo hard weg.

Meer dan 90 procent van de 4000 genoteerde fondsen deed een stap terug. Buitenlandse investeerders verkochten daarbij voor 1,7 miljard dollar aan aandelen. De yuan daalde in waarde. Verder waren staatsobligaties in trek.

De beursgraadmeter in Shanghai raakte 2,8 procent kwijt en de Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds bijna 2 procent lager. De Chinese miljoenenstad Wuhan, waar de eerste besmetting met het virus werd vastgesteld, sluit zijn luchthaven en treinstations voor uitgaande reizigers om verspreiding tegen te gaan. Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaven aan voorlopig niet naar Wuhan te vliegen.

Viruszorgen in Japan

De viruszorgen raakten ook de Japanse aandelenbeurs die donderdag eveneens fors lager sloot. Ook een sterker dan verwachte daling van de Japanse export drukten daarbij de stemming onder beleggers. De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde met een verlies van 1 procent op 23.795,44 punten.

De transportbedrijven stonden onder druk nadat was gebleken dat de uitvoer in Japan in december voor de dertiende maand op rij is afgenomen. Dat is de langste periode van exportdalingen sinds 2016. De Japanse chiptester Advantest ontsnapte aan de negatieve stemming op de beurs en klom 2,5 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van zijn Amerikaanse concurrent Teradyne.

De Kospi in Seoul daalde 1 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,6 procent lager.

Meer uit Financieel

Flitsbezorger Flink rekent eind 2024 op winst in Nederland

UTRECHT (ANP) - Flitsbezorger Flink verwacht eind volgend jaar winstgevend te zijn in Nederland, een jaar later dan op de thuismarkt Duitsland. De bezorging van boodschappen binnen enkele minuten won in de coronajaren snel aan populariteit, maar was lange tijd notoir verlieslatend.

3 minuten geleden
Akkoord over terugdringen emissies in Europese scheepvaart

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

10 minuten geleden
Overname Credit Suisse zorgt voor onduidelijkheid in sport

ZÜRICH (ANP/AFP) - Verscheidene sporters, sportbonden en sportevenementen verkeren in onzekerheid na de overname van Credit Suisse door rivaal UBS. Zo is Credit Suisse al sinds 1993 hoofdsponsor van de Zwitserse voetbalbond. En ook een Zwitserse stichting die talentvolle jonge sporters in kleine sporten ondersteunt kon op geld van de bank rekenen. Het valt nog te bezien of UBS al die sponsordeals in stand houdt.

39 minuten geleden
Prosus aan kop in vlakke AEX, AkzoNobel onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was donderdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder bleef profiteren van de beter dan verwachte resultaten van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. AkzoNobel kampte met een adviesverlaging en stond onderaan.

46 minuten geleden
Topman Zwitserse bank Julius Baer: financiële positie is gezond

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De financiële positie van de Zwitserse bank Julius Baer, die zich richt op vermogende klanten, is gezond. Dat meldde topman Philipp Rickenbacher deze week in een brief aan klanten. Volgens hem zijn er geen grote risico's voor de bank uit Zürich na de recente redding van branchegenoot Credit Suisse door het eveneens Zwitserse UBS.

1 uur geleden
Traditioneel Engels ontbijt wordt steeds duurder

LONDEN (ANP) - Britten zijn steeds meer geld kwijt aan hun ontbijt. De kosten voor een full English breakfast zijn gestegen tot boven de 35 pond, omgerekend bijna 40 euro. Dat is het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd. Vergeleken met een jaar geleden moeten Britten 6 pond (bijna 7 euro) meer betalen voor de eerste maaltijd van de dag.

1 uur geleden
Klimaatvragen stuwen omzet adviesbureau Royal HaskoningDHV

AMERSFOORT (ANP) - Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV heeft vorig jaar goede zaken gedaan met adviezen over klimaatverandering. Ook de sterk gestegen energieprijzen leverden het bedrijf uit Amersfoort meer opdrachten op, waardoor het een hogere omzet boekte. Maar hogere kosten zetten de winst wel onder druk. Daarom blijft het bedrijf "kritisch" kijken naar manieren om de kosten te verlagen met automatisering.

1 uur geleden