Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam weer fors omhoog, ING sterkste stijger in AEX

Beurs Amsterdam weer fors omhoog, ING sterkste stijger in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag opnieuw met flinke winst gesloten. De zorgen over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken ebden verder weg. ING was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak. Ook op de beurzen elders in Europa waren duidelijke plussen te zien.

De AEX ging 1,6 procent omhoog tot 696,87 punten. Vrijdag steeg de hoofdindex al 1,7 procent. De MidKap won ook 1,6 procent, tot 954,86 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,4 procent op de koersenborden gezet.

ING was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5 met een stijging van 5,8 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een plus van 4,8 procent. Chiptoeleverancier ASMI was de enige verliezer in de AEX met een min van 0,7 procent.

Philips

Philips klom 2 procent. Investeerders leken niet onder de indruk van het nieuws dat beleggersvereniging VEB miljarden wil zien van het zorgtechnologieconcern vanwege de schade die beleggers zouden hebben geleden door de slaapapneuaffaire.

In de MidKap was biotechnoloog Galapagos uitblinker met een plus van 7,2 procent. Energiespecialist en leverancier van laadpalen Alfen was de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen met een daling van 5,7 procent.

Commerzbank

In Frankfurt ging Commerzbank 3,3 procent vooruit. De op een na grootste bank van Duitsland zou plannen hebben om ongeveer 10 procent van de vestigingen in eigen land te sluiten om zo kosten te besparen. Later deze maand is er strategisch overleg bij Commerzbank.

In Stockholm wist Electrolux een eerder koersverlies weg te werken en met een plus van 1,5 procent de handel uit te gaan. De Zweedse producent van huishoudelijke apparatuur verwacht dat de winst in het derde kwartaal flink lager zal uitvallen omdat de vraag naar zijn producten sterk onder druk staat door de hoge inflatie. Daardoor houden huishoudens steeds meer de hand op de knip. Electrolux gaat daarom de kosten stevig verlagen.

De euro was 1,0128 dollar waard, tegen 1,0038 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent in prijs tot 88,31 dollar per vat. Brentolie kostte 1,9 procent meer op 94,61 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

2 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

3 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

6 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

7 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

15 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

17 uur geleden