Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

De AEX eindigde 1,1 procent hoger op 640,62 punten. De MidKap won 2,3 procent tot 857,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,5 procent.

Van de hoofdfondsen was winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield de sterkste stijger met een winst van 6,4 procent, gevolgd door maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 5 procent. Unilever (min 1,5 procent) was een van de schaarse verliezers en eindigde onderaan in de AEX.

ABN AMRO

In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 3 procent) van een adviesverhoging door analisten van Goldman Sachs. Het hoogst eindigden vastgoedinvesteerders WDP en Eurocommercial Properties met winsten tot 7,3 procent.

Biotechbedrijf Vivoryon, dat met een handelsupdate kwam, verloor 1,9 procent. De onderneming heeft onderhands 2 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.

Nyrstar

Zinksmelter Nyrstar eindigde 14 procent hoger op de beurs in Brussel. Volgens de Belgische markttoezichthouder FSMA heeft het bedrijf regels over informatievoorziening aan beleggers geschonden, door niet transparant te zijn over de commerciële banden met grondstoffenhandelaar Trafigura.

Puma en Adidas zakten in Frankfurt tot bijna 6 procent na een kwartaalbericht van Nike. Dat Amerikaanse merk meldde dat de winstmarges het afgelopen kwartaal onder druk kwamen te staan door hogere vervoerskosten en forse afprijzingen op overtollige voorraden sportschoenen en -kleding.

Shell

Olie- en gasconcerns Shell, TotalEnergies en BP wonnen tot 2 procent en hadden weinig last van de nieuwe energiemaatregelen die de Europese Unie neemt. Om de pijn van de gestegen energierekeningen enigszins te verzachten voert Brussel onder andere een "solidariteitsheffing" voor olieconcerns die door de crisis megawinsten boeken.

De euro was 0,9792 dollar waard, tegen 0,9781 bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 81,03 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 88,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Reuters: OPEC+ verlaagt olieproductie waarschijnlijk niet

WENEN (ANP) - De groep van grote olieproducerende landen verenigd in de OPEC+ is niet van plan bij de vergadering op komende zondag wijzigingen aan te brengen in de productie. Dat meldden meerdere bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Eerder werd gespeculeerd dat de landen van de OPEC+ de productie verder zouden kunnen verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

7 minuten geleden
Estland brengt speciale 2 euromunt voor Oekraïne uit

TALLINN (ANP/DPA) - Estland heeft dinsdag een speciale 2 euromunt voor Oekraïne uitgebracht. Op de munt staat een afbeelding van een meisje met een vogel in haar handen en de woorden "Slava Ukraini", wat "Glorie aan Oekraïne" betekent. De centrale bank van Estland geef 2 miljoen van die speciale munten uit.

1 uur geleden
Chipbedrijf ASMI bij winnaars in lagere Amsterdamse AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Verder bleef de stemming onder beleggers voorzichtig door de ontwikkelingen in China, waar protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten.

1 uur geleden
Kwaliteit EU-statistieken 'voldoende maar met tekortkomingen'

LUXEMBURG (ANP) - Europese statistieken zijn "over het algemeen van voldoende kwaliteit", al zijn op bepaalde terreinen nog "tekortkomingen". De Europese Rekenkamer concludeert dat dinsdag in een nieuw rapport over de betrouwbaarheid en volledigheid van statistiek in de Europese Unie. Zo moeten de cijfers beter op de behoeften van gebruikers worden afgestemd, en zijn op sommige gebieden - zoals gezondheid en bedrijven - niet altijd alle gegevens beschikbaar.

2 uur geleden
Onderzoek: Amerikanen gaven 11,3 miljard uit op Cyber Monday

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen hebben op Cyber Monday voor 11,3 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, aan spullen gekocht bij webshops. Dat meldde marktonderzoeker Adobe Analytics. Volgens de analisten profiteerden Amerikaanse consumenten vooral van de vele aanbiedingen en kortingsacties bij webshops.

2 uur geleden
Duitse inflatie iets afgezwakt in november

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in november licht afgezwakt, met name door de wat lagere kosten voor energie. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de inflatie op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder.

3 uur geleden
Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

3 uur geleden