Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

De AEX eindigde 1,1 procent hoger op 640,62 punten. De MidKap won 2,3 procent tot 857,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,5 procent.

Van de hoofdfondsen was winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield de sterkste stijger met een winst van 6,4 procent, gevolgd door maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 5 procent. Unilever (min 1,5 procent) was een van de schaarse verliezers en eindigde onderaan in de AEX.

ABN AMRO

In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 3 procent) van een adviesverhoging door analisten van Goldman Sachs. Het hoogst eindigden vastgoedinvesteerders WDP en Eurocommercial Properties met winsten tot 7,3 procent.

Biotechbedrijf Vivoryon, dat met een handelsupdate kwam, verloor 1,9 procent. De onderneming heeft onderhands 2 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.

Nyrstar

Zinksmelter Nyrstar eindigde 14 procent hoger op de beurs in Brussel. Volgens de Belgische markttoezichthouder FSMA heeft het bedrijf regels over informatievoorziening aan beleggers geschonden, door niet transparant te zijn over de commerciële banden met grondstoffenhandelaar Trafigura.

Puma en Adidas zakten in Frankfurt tot bijna 6 procent na een kwartaalbericht van Nike. Dat Amerikaanse merk meldde dat de winstmarges het afgelopen kwartaal onder druk kwamen te staan door hogere vervoerskosten en forse afprijzingen op overtollige voorraden sportschoenen en -kleding.

Shell

Olie- en gasconcerns Shell, TotalEnergies en BP wonnen tot 2 procent en hadden weinig last van de nieuwe energiemaatregelen die de Europese Unie neemt. Om de pijn van de gestegen energierekeningen enigszins te verzachten voert Brussel onder andere een "solidariteitsheffing" voor olieconcerns die door de crisis megawinsten boeken.

De euro was 0,9792 dollar waard, tegen 0,9781 bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 81,03 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 88,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China beëindigt jarenlange wijnoorlog met Australië

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - China beëindigt vanaf vrijdag de importheffingen op Australische wijn, zo heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Hiermee komt een einde aan een jarenlange wijnoorlog met Australië.

14 minuten geleden
Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

1 uur geleden
Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

2 uur geleden
KPMG: Europese topbestuurders autobranche zien het somberder in

AMSTELVEEN (ANP) - Topbestuurders in de Europese autobranche zijn pessimistischer geworden over de toekomst dan een jaar geleden. Zij vrezen vooral voor meer concurrentie van goedkopere Chinese elektrische auto's. Ook groeiende concurrentie van Amerikaanse fabrikanten, die met steun van de overheid elektrische auto's produceren, baart hen zorgen. Dat staat in een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG.

2 uur geleden
Laadbedrijf Fastned meldt stap richting winstgevendheid

AMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

2 uur geleden
Handelssysteem kan stikstofuitstoot tegengaan, zegt RaboResearch

UTRECHT (ANP) - Een landelijk handelssysteem voor rechten om stikstof uit te mogen stoten kan helpen om de uitstoot door onder meer boeren te verlagen, meldt RaboResearch na onderzoek. Bedrijven die hun stikstofuitstoot terugbrengen, kunnen dan groeien of hun zogeheten emissierechten verkopen.

2 uur geleden
Eneco ziet geen heil meer in windmolenparken

ROTTERDAM (ANP) - Eneco probeert niet langer de opdracht voor de bouw van windmolenparken IJmuiden Ver Alpha en Beta binnen te slepen. De energieleverancier heeft te veel problemen met de manier waarop Nederland een nieuwe exploitant voor deze te bouwen windparken op zee selecteert. Met die huidige opzet denkt Eneco dat de bouw van windmolenparken niet toekomstbestendig is. Maar volgens het bedrijf zijn er oplossingen.

2 uur geleden