Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

De AEX eindigde 1,1 procent hoger op 640,62 punten. De MidKap won 2,3 procent tot 857,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,5 procent.

Van de hoofdfondsen was winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield de sterkste stijger met een winst van 6,4 procent, gevolgd door maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met een plus van 5 procent. Unilever (min 1,5 procent) was een van de schaarse verliezers en eindigde onderaan in de AEX.

ABN AMRO

In de MidKap profiteerde ABN AMRO (plus 3 procent) van een adviesverhoging door analisten van Goldman Sachs. Het hoogst eindigden vastgoedinvesteerders WDP en Eurocommercial Properties met winsten tot 7,3 procent.

Biotechbedrijf Vivoryon, dat met een handelsupdate kwam, verloor 1,9 procent. De onderneming heeft onderhands 2 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.

Nyrstar

Zinksmelter Nyrstar eindigde 14 procent hoger op de beurs in Brussel. Volgens de Belgische markttoezichthouder FSMA heeft het bedrijf regels over informatievoorziening aan beleggers geschonden, door niet transparant te zijn over de commerciële banden met grondstoffenhandelaar Trafigura.

Puma en Adidas zakten in Frankfurt tot bijna 6 procent na een kwartaalbericht van Nike. Dat Amerikaanse merk meldde dat de winstmarges het afgelopen kwartaal onder druk kwamen te staan door hogere vervoerskosten en forse afprijzingen op overtollige voorraden sportschoenen en -kleding.

Shell

Olie- en gasconcerns Shell, TotalEnergies en BP wonnen tot 2 procent en hadden weinig last van de nieuwe energiemaatregelen die de Europese Unie neemt. Om de pijn van de gestegen energierekeningen enigszins te verzachten voert Brussel onder andere een "solidariteitsheffing" voor olieconcerns die door de crisis megawinsten boeken.

De euro was 0,9792 dollar waard, tegen 0,9781 bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 81,03 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 88,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

17 minuten geleden
Klimaatactivisten blokkeren parkeergarages van ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

18 minuten geleden
Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

39 minuten geleden
PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

1 uur geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

1 uur geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

2 uur geleden