Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam toont herstel van flinke verliesbeurt

Beurs Amsterdam toont herstel van flinke verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag met een mooie winst gesloten, waarmee herstel werd getoond van de flinke verliesbeurt een dag eerder. Met name de chip- en technologiebedrijven deden het goed. Beleggers schoven de zorgen over de hogere rentetarieven aan de kant en stapten weer in meer risicovollere beleggingen.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 1,2 procent hoger op 782,35 punten. Op maandag verloor de AEX nog 1,9 procent. De MidKap klom 0,6 procent tot 1072,59 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,1 procent.

Chipbedrijf Besi was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,6 procent. Branchegenoot ASMI klom 2,9 procent en techinvesteerder Prosus ging 5,5 procent vooruit. Ook uitzender Randstad had een prima dag met een koersstijging van 3,6 procent. Grootste daler bij de hoofdfondsen was levensmiddelenconcern Unilever met een min van 0,9 procent.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg 2,2 procent, geholpen door bemoedigende berichten van concurrent Delivery Hero. Het Duitse bedrijf denkt later dit jaar geen verlies meer te lijden op maaltijdbezorging. Dat moet in de tweede helft van 2022 gebeuren. Delivery Hero won 5 procent in Frankfurt.

In de MidKap ging roestvrijstaalmaker Aperam (plus 5,5 procent) aan kop dankzij een koopadvies van Deutsche Bank. JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, kampte met een verkoopadvies door Exane BNP Paribas en zakte 3,5 procent.

ABN AMRO

ABN AMRO verloor 0,3 procent bij de middelgrote fondsen. De bank trekt 90 miljoen euro extra uit voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening. ABN AMRO reserveerde 250 miljoen euro in een eerdere regeling voor klanten die een lening hadden met variabele rente of een rekening met de mogelijkheid om rood te staan.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,6 procent en leverde Deutsche Bank 0,2 procent in. De Amerikaanse investeerder Cerberus Capital Management heeft zijn belang in de grote banken verkleind. Naar verluidt gaat het om een verkoop van aandelen ter waarde van 450 miljoen euro. Coronavaccinmaker BioNTech werd 4,4 procent lager gezet in Frankfurt na een verlaging van de omzetverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,1363 dollar waard, tegen 1,1324 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,3 procent meer op 80,75 dollar. Brentolie werd 3 procent duurder op 83,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

3 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

3 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

3 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

4 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

6 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

7 uur geleden