Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam gaat verder omhoog

Beurs Amsterdam gaat verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met winst geopend, waarmee wordt voortgeborduurd op de flinke plussen van een dag eerder. Het sentiment onder beleggers blijft positief, geholpen door goede kwartaalcijfers in de Amerikaanse bankensector.

De AEX noteerde in de ochtendhandel een winst van 0,4 procent op 794,07 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent, tot 1067,03 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

ING was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,5 procent, gevolgd door verzekeraar Aegon die er 1,4 procent bijkreeg. De chipfondsen ASML, ASMI en Besi stonden eveneens in het groen na de sterke winsten een dag eerder. Grootste daler was levensmiddelenconcern Unilever met een koersverlies van 0,6 procent.

Basic-Fit

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een winst van 3,5 procent. ABN AMRO volgde met een plus van 1,8 procent. Apothekersbedrijf Fagron was hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven met een min van 1 procent.

Bij de lokale fondsen daalde beddenverkoper Beter Bed 0,9 procent. De omzet en het orderboek zijn in het derde kwartaal gegroeid. Volgens topman John Kruijssen van Beter Bed ligt het bedrijf goed op koers met de uitvoering van de strategie in de periode tot en met 2025. Beleggers hadden wellicht op meer gehoopt.

Olie

In Londen opende de grote mijnbouwer Rio Tinto de boeken over de productie in het afgelopen kwartaal. Rio Tinto stelde daarbij de productieverwachtingen voor ijzererts in de regio Pilbara in het westen van Australië neerwaarts bij. Daarop daalde het aandeel 1,9 procent.

Later op de dag komen er nog kwartaalcijfers van de bekende Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Verder worden gegevens gemeld over onder meer de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De euro was 1,1609 dollar waard, tegen 1,1584 dollar bij het slot van de handel in Europa een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 82,01 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 84,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

1 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

3 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

4 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

5 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

6 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

9 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

9 uur geleden