Beurs Amsterdam gaat met winst weekend in
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten, net als de beurzen elders in Europa. Op het Damrak gingen de banken en verzekeraars flink omhoog. Ook de chipfondsen deden het goed, dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van chiptoeleverancier Besi. Bodemonderzoeker Fugro leverde behoorlijk in na cijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent in de plus op 678,48 punten. De financiële bedrijven Aegon, ING, NN Group en ABN AMRO behoorden tot de kopgroep met winsten tot 3,9 procent. De MidKap klom 1 procent tot 996,76 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.
Besi (plus 4,2 procent) was koploper bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipsector wist in het vierde kwartaal een kleine omzetgroei te realiseren en presteerde daarmee beter dan zijn eigen verwachtingen. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een flinke omzetstijging. Branchegenoot ASMI was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,5 procent. Chipmachinemaker ASML kreeg er 2,6 procent bij.
Galapagos
Galapagos won 2,8 procent, na eerder op verlies te hebben gestaan. Het biotechnologieconcern gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende onderzoeksresultaten van mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een jaarverlies van 311 miljoen euro.
Fugro zakte bijna 7 procent in de MidKap. Het bedrijf, dat veel olieproducenten als klant heeft, kampte afgelopen jaar met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen en leed een verlies. Fugro wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. De olie- en gasmarkt zal volgens het bedrijf dit jaar volatiel blijven.
Renault
Renault verloor 4,4 procent in Parijs. Het Franse autoconcern sloot het coronajaar 2020 af met een recordverlies van 8 miljard euro. Ook 2021 blijft volgens topman Luca de Meo een onzeker jaar. Het Franse modehuis Hermès steeg dik 3 procent dankzij sterke verkopen in China.
De euro was 1,2135 dollar waard, tegen 1,2076 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 59,61 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 63,37 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Het pensioenstelsel van Nederland is opnieuw het beste van de wereld. Dat vinden het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute, die 48 stelsels met elkaar hebben vergeleken.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ook in 2025 stijgen de huizenprijzen verder, al zwakt de groei iets af vergeleken met dit jaar, verwachten economen van ABN AMRO. In hun rapport over de woningmarkt voorspellen zij een prijsstijging van koopwoningen van 8,5 procent in 2024 en 7 procent in 2025. Daarmee zijn de eerdere ramingen van de bank, stijgingen van 7,5 procent dit jaar en 5 procent volgend jaar, naar boven bijgesteld.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Nvidia was maandag een van de stijgers op een positief gestemd Wall Street. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld heeft zorgen van beleggers over vertraagde producten en groeivooruitzichten op de lange termijn weggenomen. Het aandeel steeg 2,4 procent op de beurzen in New York naar het hoogste niveau ooit.
4 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse onderminister voor Arbeid is in Seattle om te praten over de grote staking bij Boeing die nu al ongeveer een maand duurt en het massa-ontslag dat de vliegtuigbouwer heeft aangekondigd. Onderminister Julie Su probeert een einde te maken aan het loonconflict door te praten met Boeing en de vakbond IAM.
5 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk is niet van plan in navolging van Brussel de importtarieven op elektrische auto's uit China te verhogen. Dit stelt de Britse handelsminister Jonathan Reynolds.
6 uur geledenHANNOVER (ANP/DPA) - Vier Duitse deelstaten hebben autobouwer Volkswagen in een gezamenlijke brief opgeroepen geen fabrieken in Duitsland te sluiten. Het gaat om de deelstaten Nedersaksen, Saksen, Hessen en Berlijn. Volkswagen kampt naar eigen zeggen met overcapaciteit en moeilijke marktomstandigheden en zou daarom voor het eerst in zijn geschiedenis fabrieken van het merk in eigen land kunnen sluiten.
6 uur geledenSAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - Adobe heeft een belangrijke stap gezet door als eerste grote technologieconcern AI-toepassingen voor het ontwerpen en bewerken van video's beschikbaar te maken. Eerder presenteerden onder meer ChatGPT-maker OpenAI en de moederbedrijven van Facebook en Google al plannen hiervoor, maar consumenten kunnen hier nog niet in groten getale gebruik van maken. Via verschillende start-ups kan dit al wel.
7 uur geleden