Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam gaat met winst weekend in

Beurs Amsterdam gaat met winst weekend in

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten, net als de beurzen elders in Europa. Op het Damrak gingen de banken en verzekeraars flink omhoog. Ook de chipfondsen deden het goed, dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van chiptoeleverancier Besi. Bodemonderzoeker Fugro leverde behoorlijk in na cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent in de plus op 678,48 punten. De financiële bedrijven Aegon, ING, NN Group en ABN AMRO behoorden tot de kopgroep met winsten tot 3,9 procent. De MidKap klom 1 procent tot 996,76 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Besi (plus 4,2 procent) was koploper bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipsector wist in het vierde kwartaal een kleine omzetgroei te realiseren en presteerde daarmee beter dan zijn eigen verwachtingen. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een flinke omzetstijging. Branchegenoot ASMI was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,5 procent. Chipmachinemaker ASML kreeg er 2,6 procent bij.

Galapagos

Galapagos won 2,8 procent, na eerder op verlies te hebben gestaan. Het biotechnologieconcern gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende onderzoeksresultaten van mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een jaarverlies van 311 miljoen euro.

Fugro zakte bijna 7 procent in de MidKap. Het bedrijf, dat veel olieproducenten als klant heeft, kampte afgelopen jaar met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen en leed een verlies. Fugro wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. De olie- en gasmarkt zal volgens het bedrijf dit jaar volatiel blijven.

Renault

Renault verloor 4,4 procent in Parijs. Het Franse autoconcern sloot het coronajaar 2020 af met een recordverlies van 8 miljard euro. Ook 2021 blijft volgens topman Luca de Meo een onzeker jaar. Het Franse modehuis Hermès steeg dik 3 procent dankzij sterke verkopen in China.

De euro was 1,2135 dollar waard, tegen 1,2076 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 59,61 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 63,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

1 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

2 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

2 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

4 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

4 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

4 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

5 uur geleden