Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Amsterdam flink in het rood, Prosus sterkste daler

Beurs Amsterdam flink in het rood, Prosus sterkste daler

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een flink verlies het weekend ingegaan. Beleggers verwerkten onder meer cijfers over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die wat hoger uitvielen dan verwacht. In de hoofdindex op het Damrak was techinvesteerder Prosus de sterkste daler.

De AEX sloot met een verlies van 1,6 procent op 765,16 punten. Op donderdag won de hoofdgraadmeter nog 1 procent. De MidKap verloor ruim 1 procent tot 903,68 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen waren minnen tot 1,3 procent op de borden te zien.

Het cijfer over de Amerikaanse producentenprijzen wakkerde de rentezorgen weer aan. De prijzen van fabrikanten worden namelijk doorberekend in de prijzen die consumenten uiteindelijk betalen. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Amerikaanse centrale bank langer doorgaan met het verhogen van de rente.

Koersverlies

Prosus sloot de rij in de AEX met een min van 3,8 procent. De techinvesteerder kampte met een koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. Ook de chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hadden het lastig met verliezen tot 3,5 procent. Telecomconcern KPN was de enige stijger bij de hoofdfondsen met een plusje van 0,2 procent.

In de MidKap waren kunstmestproducent OCI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de hekkensluiters met minnen tot 5,1 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore ging aan kop met een plus van 4,8 procent. Een dag eerder was SBM juist nog de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen met een daling van 5,6 procent vanwege tegenvallende cijfers.

Voorlopig akkoord

Op de beurs in Zürich steeg UBS 4,4 procent. De Zwitserse bank heeft de overeenkomst met de overheid over een verliesgarantie rond de overname van Credit Suisse vrijwillig beëindigd. Volgens topman Sergio Ermotti kan UBS de totale kosten en de financiële impact van de integratie van de activiteiten van Credit Suisse zelf dragen.

Telecom Italia daalde licht in Milaan. De Amerikaanse investeerder KKR, die het telecombedrijf wil overnemen, heeft een voorlopig akkoord gesloten met de Italiaanse overheid. Die mag na de overname een belang tot 20 procent kopen in het bedrijf.

De euro was 1,0952 dollar waard, tegen 1,1018 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 83,25 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 86,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

40 minuten geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

59 minuten geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

5 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

6 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

6 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

7 uur geleden