
Betrokkenen wijzen naar elkaar voor uitleg over gratie Masmeijer
DEN HAAG (ANP) - De regering noch de rechter wil toelichten waarom de voor drugshandel veroordeelde oud-televisiepresentator Frank Masmeijer gratie heeft gekregen. Alle partijen die betrokken waren bij het besluit hem vervroegd vrij te laten, wijzen naar elkaar.
Masmeijer was door een Belgische rechter veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Hij zat die straf inmiddels uit in Nederland en had nog anderhalf jaar voor de boeg. Hij bracht woensdag zelf via De Telegraaf naar buiten dat hij gratie heeft gekregen en dus weer vrij is.
Onder het gratiebesluit, waarvan de krant een foto bij het bericht heeft geplaatst, staan de handtekeningen van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en koning Willem-Alexander. Het is tot stand gekomen na adviezen van het Openbaar Ministerie en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Geen inhoudelijke toelichting
De Rijksvoorlichtingsdienst wil geen inhoudelijke mededelingen doen, en stelt dat het de minister is die beslist. De handtekening van het staatshoofd onderschrijft slechts dat een besluit "volgens de geldende procedures en wet- en regelgeving tot stand is gekomen".
Een woordvoerder van Weerwind laat op zijn beurt weten dat het advies van het hof "altijd leidend" is. "De minister moet met een hele goede motivatie komen om dat naast zich neer te leggen." Ook hij wil geen inhoudelijke toelichting geven.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zegt eveneens niet in te kunnen gaan op het gratieverzoek. "Het advies van het hof wordt gegeven aan de koning (ministerie) en is niet openbaar. De koning beslist", laat een woordvoerder weten.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Zo'n 35 regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn aangekomen op Paleis Huis ten Bosch voor het diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Amerikaanse president Donald Trump kwam als laatste aan.
13 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Pegida mag woensdag niet demonstreren in Utrecht. De gemeente heeft de demonstratie verboden, omdat er door de NAVO-top onvoldoende politie beschikbaar is om die veilig te begeleiden. Ook in Arnhem, Enschede en Emmen werden acties van Pegida al verboden om die reden.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De president van de Verenigde Staten Donald Trump is gearriveerd op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, ziet een verslaggever ter plaatse. Trump woont daar het diner met wereldleiders bij. Ook blijft hij op uitnodiging van koning Willem-Alexander logeren in het paleis.
37 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is vanaf Schiphol vertrokken naar Den Haag, ziet een verslaggever ter plekke. Hij stapte in The Beast, zijn dienstvoertuig. De wagen vertrok in een colonne van ruim dertig voertuigen, begeleid door de Nederlandse politie en de Amerikaanse Secret Service.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben dinsdag actie gevoerd op het strand van Scheveningen omdat ze vinden dat NAVO-landen medeplichtig zijn aan de oorlog in Gaza. "Op de NAVO-top wordt Gaza doodgezwegen", schrijft de organisatie op Instagram. De top vindt dinsdag en woensdag plaats in Den Haag. "Ze houden hier verderop een top, maar je kunt het beter een dieptepunt noemen", zei een spreker.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in Nederland voor de NAVO-top. Trump reisde met de Air Force One, zijn presidentiële vliegtuig. Rond 13.00 uur Nederlandse tijd vertrok hij vanaf Joint Base Andrews, om 19.37 uur landde hij op Schiphol.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte is aangekomen bij Paleis Huis ten Bosch voor het diner met wereldleiders op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Premier Dick Schoof en zijn partner zijn al binnen.
1 uur geleden