Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betrokken gemeenten: start Tour de France Femmes moet inspireren

Betrokken gemeenten: start Tour de France Femmes moet inspireren

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen met het gezamenlijk organiseren van de start van de Tour de France Femmes in 2024 met name de bevolking inspireren meer te fietsen. Dat blijkt uit de reactie van de betrokken wethouders, die gezamenlijk zo'n 5,5 miljoen euro neertellen voor het zogenoemde Grand Départ.

De vrouwen-Tour begint volgend jaar op maandag 12 augustus met een rit van Rotterdam naar Den Haag. De volgende dag is er een ochtendetappe van Dordrecht naar Rotterdam, waar in de middag een individuele tijdrit wordt verreden.

Rotterdam neemt het merendeel (3,5 miljoen) van de kosten voor zijn rekening, bevestigde een woordvoerder van wethouder Faouzi Achbar van sport. "Dat bedrag is inclusief een aantal evenementen in 2023 en 2024 in aanloop naar en ter promotie van de Tour de Femmes."

Uniek platform

De wethouder zelf verklaarde dat Rotterdam een voorloper wil zijn op het gebied van mobiliteit en gelijkheid. "De start van de Tour de France biedt de stad een uniek platform om aan beide ambities te werken. We hebben in 2010 gezien wat de magie van de Tour met de stad doet. Die magie zetten we in om nog meer Rotterdammers op de fiets te krijgen", zo verwees Achbar naar de Tourstart van de mannen in 2010 in Rotterdam.

Den Haag draagt, zo blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad, maximaal 1,75 miljoen euro bij aan het Grand Départ. "Voor mij kent mannen- en vrouwenwielrennen hetzelfde belang", zei sportwethouder Hilbert Bredemeijer. "Kijk maar in onze duinen, 1 op de 10 Hagenaars zit vaak op een racefiets. Zowel mannen als vrouwen. We gaan een waar volksfeest langs het parcours creëren en de sportdeelname nog meer stimuleren in combinatie met een side-events programma. We gaan samen echt een uniek evenement neerzetten."

Ook volgens de Dordtse wethouder Marc Merx heeft topsport een inspirerende werking. "Met de komst van de start van de tweede etappe van zo'n groot wielerevenement naar onze stad én onze Dordtse topper Lucinda Brand moet het lukken meer mensen op de fiets te krijgen, zowel sportief als recreatief. Het is een geweldige kans om onze inwoners uit te dagen om meer te sporten en bewegen."

Meer uit Sport

Kickbokser Rigters verslaat Horta op Glory 92

ROTTERDAM (ANP) - Kickbokser Levi Rigters heeft tijdens het vechtgala Glory 92 Nico Horta verslagen. De 28-jarige kickbokser werd na drie ronden in de RTM Stage in Rotterdam unaniem aangewezen als de winnaar van het gevecht.

8 minuten geleden
Laura Smulders grijpt naast medailles bij WK BMX

ROCK HILL (ANP) - Laura Smulders heeft bij het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill de wereldtitel naast de medailles gegrepen. De 30-jarige BMX'ster raakte na een mindere start achterop en eindigde in de finale als vijfde. De wereldtitel ging naar Alise Willoughby uit de Verenigde Staten voor Zoé Claessens uit Zwitserland en Daleny Vaughn uit de VS.

1 uur geleden
Kimmann verovert zilver bij WK BMX

ROCK HILL (ANP) - Niek Kimmann heeft bij het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill zilver veroverd. De 27-jarige regerend olympisch kampioen moest in de finale alleen de Fransman Joris Daudet voor zich dulden. Sylvain André uit Frankrijk pakte het brons.

1 uur geleden
BMX'sters Veenstra, Baauw en Merel Smulders stranden op WK

ROCK HILL (ANP) - BMX'sters Manon Veenstra, Judy Baauw en Merel Smulders zijn bij de WK in het Amerikaanse Rock Hill gestrand in de kwartfinales. Laura Smulders slaagde er wel in de halve finales te bereiken.

2 uur geleden
Piastri drie plaatsen teruggezet, Norris naast Verstappen op P2

IMOLA (ANP) - Formule 1-coureur Oscar Piastri is zijn tweede plaats in de startopstelling van de Grote Prijs van Emilia-Romagna kwijtgeraakt. De Australiër van McLaren is drie plaatsen teruggezet omdat hij de Deen Kevin Magnussen had gehinderd tijdens de kwalificatie.

2 uur geleden
Swiatek verslaat Sabalenka ook op WTA-toernooi van Rome

ROME (ANP) - Tennisster Iga Swiatek heeft voor de derde keer het WTA-toernooi van Rome op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Poolse versloeg in de finale in twee sets Aryna Sabalenka, de nummer 2 van de plaatsingslijst uit Belarus: 6-2 6-3.

4 uur geleden
Meerkampster Vetter tweede na eerste dag in Götzis

GÖTZIS (ANP) - Anouk Vetter staat na de eerste dag van de zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis op een tweede plaats. De atlete moet na vier onderdelen met 3826 punten alleen de Amerikaanse Michelle Atherley ruim voor laten gaan. Zij leidt met 3944 punten.

4 uur geleden