Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betoging tegen standbeeld JP Coen afgebroken om ongeregeldheden

Betoging tegen standbeeld JP Coen afgebroken om ongeregeldheden

HOORN (ANP) - Bij een demonstratie tegen een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn zijn vrijdag ongeregeldheden uitgebroken. De politie moest een groep van zo'n honderd betogers uit het centrum van de stad richting de aangewezen plek voor de demonstratie leiden. Maar zij verzetten zich daartegen en daardoor ontstonden er schermutselingen. Wegens de ongeregeldheden werd de manifestatie afgeblazen. Er is een arrestatie verricht, niemand raakte gewond.

Het is onduidelijk hoe de betogers het centrum, waar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat, konden bereiken. De politie vermoedt dat het gaat om betogers die deel uitmaakten van de betoging op de aangewezen plek, het Pelmolenpad buiten het centrum, maar buiten het oog van de politie het centrum konden bereiken.

Toen de politie erin was geslaagd de opstandige betogers op de aangewezen locatie te krijgen, braken zij toch weer uit. Zo'n tien politiebusjes, politie te paard en de ME werden ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Bij schermutselingen vielen rake klappen, maar de politie slaagde er niet in om de actievoerders bij elkaar te houden. Daardoor begaven de betogers zich in kleine groepjes door Hoorn.

De politie hield een persoon aan. Die is overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels is het rustiger, aldus de politie. Die heeft de demonstranten opgeroepen weg te gaan. Als ze dat niet doen, worden ze aangehouden.

Wegens de ongeregeldheden is een helikopter ingezet, het stationsgebied is ontruimd. Veel van de niet-opstandige demonstranten zagen voor de ontruiming al kans de trein te pakken.

De betoging tegen het standbeeld was lang rustig verlopen, waarbij de deelnemers zich goed aan de 1,5 meterregel hielden. Eerder op de dag was er een manifestatie door zo'n twintig voorstanders van het standbeeld. Die waren vanaf 17.30 uur een uur samengekomen op de Noorderveemarkt. In die bijeenkomst werden drie Nederlandse vlaggen met teksten daarop opgehangen. De organisator zei teleurgesteld te zijn over de lage opkomst.

Meer uit Binnenland

Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

21 minuten geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

1 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

3 uur geleden
Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk weer opengesteld voor het verkeer.

3 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

4 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

5 uur geleden
Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in loods Rijnsburg

RIJNSBURG (ANP) - Op het terrein van een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg die zondag in brand stond, is vermoedelijk asbest gevonden. Dat meldt de brandweer. Eerder liet de brandweer weten dat een deel van een naastgelegen camping zou worden ontruimd, maar dat gebeurt toch niet. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

7 uur geleden