
Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika
KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Demonstranten zijn zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen Shell. Het protest was in aanloop naar een rechterlijke uitspraak tegen exploratieboringen voor de kust van Zuid-Afrika door het olie- en gasconcern.
Plaatselijke groeperingen wisten eind vorig jaar voor elkaar te krijgen dat Shell tijdelijk moest stoppen met seismisch onderzoek voor de kust in afwachting van een besluit over extra milieuvergunningen die nodig zouden zijn om de werkzaamheden door te kunnen laten gaan. De zaak wordt maandag heropend.
Volgens de klagers zijn de activiteiten schadelijk voor het plaatselijke zeeleven en verstoren ze de visserij. Shell beweert dat de boortechniek zich eerder heeft bewezen en dat boringen ook in overeenstemming zijn met de normen in de industrie.
Zeeleven
Binnen Zuid-Afrika is er steeds meer weerstand tegen activiteiten van olie- en gasbedrijven, vooral ook vanuit milieuoverwegingen. Eerder ging onderzoek voor de westkust van het land niet door, nadat activisten hadden gewaarschuwd voor schadelijke effecten voor het zeeleven.
Het Zuid-Afrikaanse Department of Mineral Resources and Energy ondersteunt de exploitatie van olie en gas. Vanwege gebrek aan binnenlandse productie worden beide fossiele brandstoffen momenteel geïmporteerd.
Het Franse TotalEnergies SE is een van de bedrijven die gasontdekkingen van de afgelopen jaren hoopt te ontwikkelen. Zowel Shell als TotalEnergies heeft ook olie gevonden in het naburige Namibië.
Meer uit Financieel
KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Aan het aantal vervoerde vrachtcontainers is niet te zien dat de wereld voor een economische recessie staat. Volgens topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk, een van de grootste scheepvaartconcerns ter wereld, is verder uit de veelal sterke arbeidsmarkten wereldwijd af te leiden dat de gelduitgaven op niveau zouden moeten blijven. Dat zou goed zijn voor de economie. Andere belangrijke indicatoren wijzen op een aanstaande recessie.
13 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie vreest dat de problemen in toeleveringsketens nog langere tijd zullen aanhouden, mogelijk zelfs wel tien maanden. Dat meldde het economische onderzoeksinstituut Ifo op basis van een onderzoek onder fabrikanten in de grootste economie van Europa.
42 minuten geledenMADRID (ANP/BLOOMBERG) - Premier Mark Rutte en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hebben woensdag gesproken over een samenwerking op het gebied van chips en kernenergie. De twee leiders spraken elkaar tijdens de NAVO-top in Madrid, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
51 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De wereld staat voor een "roerige periode" omdat er heel weinig extra capaciteit is om meer olie en gas te produceren. Daardoor blijft er onzekerheid op de energiemarkten en zullen de prijzen hoog blijven, voorspelt Shell-topman Ben van Beurden. Hoe lang dat duurt hangt volgens hem samen met de duur van de oorlog in Oekraïne en hoe snel nieuwe olie- en gasbronnen kunnen worden aangeboord.
52 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - Westerse landen hebben al meer dan 330 miljard dollar aan financiële middelen van rijke Russen en de Russische centrale bank bevroren, sinds Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen. Dat is omgerekend zo'n 314 miljard euro.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese auto-industrie roept op tot "drastische maatregelen op het gebied van laadinfrastructuur", nu de EU-klimaatministers een akkoord hebben bereikt over een Europees klimaatpakket. Door die deal mogen er vanaf 2035 alleen nog nieuwe personenauto's worden verkocht die emissievrij zijn.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen KLM en TUI houden de situatie rond de tropische storm Bonnie scherp in de gaten. Dat geven ze desgevraagd aan. Die storm trekt naar verwachting woensdag over de ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. TUI verwacht voor vluchten naar Curaçao en Bonaire die woensdag gepland staan geen problemen.
2 uur geleden