Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika

Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Demonstranten zijn zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen Shell. Het protest was in aanloop naar een rechterlijke uitspraak tegen exploratieboringen voor de kust van Zuid-Afrika door het olie- en gasconcern.

Plaatselijke groeperingen wisten eind vorig jaar voor elkaar te krijgen dat Shell tijdelijk moest stoppen met seismisch onderzoek voor de kust in afwachting van een besluit over extra milieuvergunningen die nodig zouden zijn om de werkzaamheden door te kunnen laten gaan. De zaak wordt maandag heropend.

Volgens de klagers zijn de activiteiten schadelijk voor het plaatselijke zeeleven en verstoren ze de visserij. Shell beweert dat de boortechniek zich eerder heeft bewezen en dat boringen ook in overeenstemming zijn met de normen in de industrie.

Zeeleven

Binnen Zuid-Afrika is er steeds meer weerstand tegen activiteiten van olie- en gasbedrijven, vooral ook vanuit milieuoverwegingen. Eerder ging onderzoek voor de westkust van het land niet door, nadat activisten hadden gewaarschuwd voor schadelijke effecten voor het zeeleven.

Het Zuid-Afrikaanse Department of Mineral Resources and Energy ondersteunt de exploitatie van olie en gas. Vanwege gebrek aan binnenlandse productie worden beide fossiele brandstoffen momenteel geïmporteerd.

Het Franse TotalEnergies SE is een van de bedrijven die gasontdekkingen van de afgelopen jaren hoopt te ontwikkelen. Zowel Shell als TotalEnergies heeft ook olie gevonden in het naburige Namibië.

Meer uit Financieel

Aantal huizen met nieuwe huurder is hard gedaald

UTRECHT (ANP) - Het aantal huizen dat een nieuwe huurder kreeg is vorig jaar hard gedaald, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Maatregelen vanuit de overheid om huurprijzen te verlagen en zittende huurders beter te beschermen zorgen er mogelijk voor dat beleggers huurwoningen verkopen in plaats van opnieuw verhuren, denken de organisaties. Vooral in de laatste drie maanden van het jaar werden veel minder huizen verhuurd.

15 minuten geleden
Take-Two koopt maker schietspel Borderlands

NEW YORK (ANP/RTR) - Gamebedrijf Take-Two Interactive Software, bekend van onder meer Grand Theft Auto, neemt spelletjesontwikkelaar Gearbox Entertainment over. Gearbox is vooral bekend van het populaire schietspel Borderlands.

29 minuten geleden
Verzekeraars vrezen miljardenschade na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De financiële schade na het instorten van de brug in Baltimore kan oplopen tot miljarden dollars, vrezen verzekeraars. Analisten van Barclays schatten dat de schade aan de brug alleen al zo'n 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) bedraagt. Daarnaast komen er waarschijnlijk claims binnen voor de dood van de bouwvakkers en voor alle schepen die nu de haven van Baltimore niet kunnen bereiken of verlaten.

36 minuten geleden
China beëindigt jarenlange wijnoorlog met Australië

MELBOURNE (ANP/BLOOMBERG) - China beëindigt vanaf vrijdag de importheffingen op Australische wijn, zo heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Hiermee komt een einde aan een jarenlange wijnoorlog met Australië.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index stijgt weer naar record

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is donderdag opnieuw naar een recordniveau gestegen, geholpen door de koerswinsten op Wall Street een dag eerder. Op het Damrak kwamen de uitbater van snellaadstations Fastned, de aanbieder van postkluisjes InPost en investeerder HAL met cijfers.

2 uur geleden
Hogere opening beurzen verwacht, cijfers Fastned en InPost

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag hoger te openen. Daarmee zou de Amsterdamse AEX-index het record nog verder aanscherpen. De stemming wordt gesteund door de winsten op Wall Street. Op het Damrak kwamen de aanbieder van postkluisjes InPost en de exploitant van snellaadstations Fastned met cijfers. Het is de laatste handelsdag van deze week, want op Goede Vrijdag zijn de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten dicht.

3 uur geleden
KPMG: Europese topbestuurders autobranche zien het somberder in

AMSTELVEEN (ANP) - Topbestuurders in de Europese autobranche zijn pessimistischer geworden over de toekomst dan een jaar geleden. Zij vrezen vooral voor meer concurrentie van goedkopere Chinese elektrische auto's. Ook groeiende concurrentie van Amerikaanse fabrikanten, die met steun van de overheid elektrische auto's produceren, baart hen zorgen. Dat staat in een rapport van accountants- en adviesbureau KPMG.

3 uur geleden