Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betoging in Brussel voor steun aan Oekraïne

Betoging in Brussel voor steun aan Oekraïne

BERLIJN (ANP/DPA) - Vele duizenden mensen hebben in het centrum van Berlijn aan beide zijden van de Brandenburger Tor gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne, tegen wapenleveranties aan dat land en voor vredesonderhandelingen en vrede. Een uur voor de betoging begon, schatte de politie dat er circa 10.000 betogers bijeengekomen waren, initiatiefnemers schatten het aantal op ten minste 50.000.

Het initiatief was van de politica Sahra Wagenknecht van de partij Die Linke en de Duitse vrouwenrechtenactiviste Alice Schwarzer. Op de website van de initiatiefnemers van de betoging 'Opstand voor de vrede' zijn tot en met zaterdagmorgen 640.000 steunbetuigingen geregistreerd. Wagenknecht en Schwarzer zeggen "onderhandelingen en geen tanks" te willen.

Wagenknecht betoogde dat het belangrijkste is "het vreselijke leed van het sterven in de Oekraïne" te stoppen. Ze stelt dat wapens sturen naar Oekraïne enkel de kans op een nucleaire wereldoorlog vergroot, maar geen militaire overwinning brengt. Ze viel fel uit tegen haar landgenoten die de oorlog en de beoogde overwinning aanprijzen in verband met de Duitse geschiedenis: "Wij willen niet dat met Duitse tanks op de nakomelingen wordt gevuurd van miljoenen mensen die door de Wehrmacht (Duits leger 1935-1945) op beestachtige wijze zijn afgeslacht. Dat zou het negeren van de geschiedenis zijn."

Een van de andere sprekers was een voormalig militair adviseur van toenmalig bondskanselier Angela Merkel, generaal Erich Vad. Hij vindt dat de wapenleveranties een militair doel missen en niet op basis van een militaire strategie worden gedaan. De strijd in Oekraïne is volgens hem een vastgelopen "uitputtingsslag" waar de wapenleveranties weinig aan zullen veranderen.

Vrijdag betoogden in het westen van Duitsland vele mensen voor vrede in een menselijke keten van 50 kilometer tussen Münster en Osnabrück.

Meer uit Buitenland

Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

40 minuten geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

2 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

3 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

4 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

4 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

4 uur geleden