Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betogers bij Witte Huis eisen meer actie Biden na abortusoordeel

Betogers bij Witte Huis eisen meer actie Biden na abortusoordeel

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zeker duizend demonstranten hebben zaterdag tijdens een sit-in bij het Witte Huis geëist dat de Amerikaanse president Joe Biden zich harder inzet om het landelijke recht op abortus te herstellen. Voorstanders van het recht op abortus uiten steeds meer kritiek op Biden om zijn vermeende passiviteit sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof twee weken geleden een streep zette door de wetgeving die dit recht in heel het land verankerde.

Volgens de organisatie zelf waren zo'n 10.000 mensen aanwezig bij het protest voor het Witte Huis. Biden was zelf niet in Washington. De Amerikaanse president brengt het weekend door in zijn strandhuis in zijn thuisstaat Delaware.

Door het besluit van het Hooggerechtshof moeten staten nu zelf bepalen in hoeverre ze abortus toestaan. Ongeveer de helft van de deelstaatregeringen wil abortus streng beperken. Biden heeft vrijdag nieuwe richtlijnen voor de federale overheid ondertekend om het afbreken van de zwangerschap zoveel mogelijk als recht te handhaven. Hij vraagt onder meer om bescherming van mobiele abortusklinieken bij de grenzen van een staat die abortus verbiedt. Ook wil hij de privacy van mensen die bijvoorbeeld op internet naar informatie over zwangerschapsonderbreking zoeken of die transacties sluiten om abortus te laten plegen, beter beschermen.

Het gaat echter slechts om algemene instructies aan de federale overheden om de toegang tot abortus overal te handhaven. Voor het opnieuw invoeren van een nationaal recht op abortus is een meerderheid in het Congres nodig, die Biden niet heeft. Hij spoorde vrouwen dan ook aan om in november te stemmen in de tussentijdse parlementsverkiezingen. "Dit is de snelste route die beschikbaar is", zei hij.

Meer uit Buitenland

Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

12 minuten geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

48 minuten geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

4 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

7 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

12 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

12 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

12 uur geleden