Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betogers bij Witte Huis eisen meer actie Biden na abortusoordeel

Betogers bij Witte Huis eisen meer actie Biden na abortusoordeel

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zeker duizend demonstranten hebben zaterdag tijdens een sit-in bij het Witte Huis geëist dat de Amerikaanse president Joe Biden zich harder inzet om het landelijke recht op abortus te herstellen. Voorstanders van het recht op abortus uiten steeds meer kritiek op Biden om zijn vermeende passiviteit sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof twee weken geleden een streep zette door de wetgeving die dit recht in heel het land verankerde.

Volgens de organisatie zelf waren zo'n 10.000 mensen aanwezig bij het protest voor het Witte Huis. Biden was zelf niet in Washington. De Amerikaanse president brengt het weekend door in zijn strandhuis in zijn thuisstaat Delaware.

Door het besluit van het Hooggerechtshof moeten staten nu zelf bepalen in hoeverre ze abortus toestaan. Ongeveer de helft van de deelstaatregeringen wil abortus streng beperken. Biden heeft vrijdag nieuwe richtlijnen voor de federale overheid ondertekend om het afbreken van de zwangerschap zoveel mogelijk als recht te handhaven. Hij vraagt onder meer om bescherming van mobiele abortusklinieken bij de grenzen van een staat die abortus verbiedt. Ook wil hij de privacy van mensen die bijvoorbeeld op internet naar informatie over zwangerschapsonderbreking zoeken of die transacties sluiten om abortus te laten plegen, beter beschermen.

Het gaat echter slechts om algemene instructies aan de federale overheden om de toegang tot abortus overal te handhaven. Voor het opnieuw invoeren van een nationaal recht op abortus is een meerderheid in het Congres nodig, die Biden niet heeft. Hij spoorde vrouwen dan ook aan om in november te stemmen in de tussentijdse parlementsverkiezingen. "Dit is de snelste route die beschikbaar is", zei hij.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

1 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

1 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

1 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

4 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

5 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

6 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

7 uur geleden