Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betogers bij abortuskliniek moeten in Arnhem vergunning aanvragen

Betogers bij abortuskliniek moeten in Arnhem vergunning aanvragen

ARNHEM (ANP) - Tegenstanders van abortus die binnen een zone van 500 meter rondom een Arnhemse abortuskliniek een "promotiestandplaats" willen innemen, moeten daarvoor een vergunning aanvragen. Op die manier wil de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch een einde maken aan het intimideren en hinderen van vrouwen die de abortuskliniek bezoeken.

Marcouch ergert zich zeer aan betogers die bij een abortuskliniek vrouwen aanspreken om ze op andere gedachten te brengen: "Het recht en de individuele vrijheid van vrouwen wordt met grote voeten getreden. Laat de vrouwen met rust. Zij komen zelf wel naar u toe als ze adviezen aangaande abortus nodig hebben." Volgens de gemeente vinden vrouwen, het personeel van de kliniek en ook passanten het gedrag van betogers "zeer intimiderend".

In juli oordeelde de rechtbank in Haarlem dat het aanspreken van vrouwen op de stoep van een abortuskliniek een "wanordelijkheid" is en dat de gemeente daartegen mag optreden. Anti-abortusdemonstranten in Heemstede gingen daarna in de buurt van een kliniek staan met een bord met folders voor hun buik. Marcouch wil niet dat dat in Arnhem gebeurt, aangezien "het hinderlijke en intimiderende gedrag daarmee niet is gestopt". Daarom heeft de gemeente zo'n bijeenkomst nu vergunningplichtig gemaakt.

Meer uit Binnenland

Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgi├ź (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

2 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

6 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

6 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

7 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

15 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

15 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

17 uur geleden