Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betogende vrouwen in Kabul met geweld uiteengedreven door taliban

Betogende vrouwen in Kabul met geweld uiteengedreven door taliban

KABUL (ANP/AFP) - Tientallen vrouwen zijn in de Afghaanse hoofdstad Kabul met een protestactie opgekomen voor hun rechten. Het eerste vrouwenprotest in maanden werd uiteengedreven door talibanstrijders die met hun geweren in de lucht schoten en meerdere betogers sloegen.

De betoging komt twee dagen voordat het precies een jaar geleden is dat de taliban in Afghanistan opnieuw aan de macht kwamen. Strijders van de extremistische groepering namen op 15 augustus 2021 Kabul in, toen westerse troepen na bijna twintig jaar aanwezigheid in Afghanistan bezig waren met de laatste fase van hun aftocht. Sindsdien zijn de vrouwenrechten in het land fors beperkt.

Ongeveer veertig vrouwen scandeerden zaterdag bij het ministerie van Onderwijs teksten zoals "brood, werk en vrijheid" en "gerechtigheid, gerechtigheid, we zijn de onwetendheid zat". Ze hadden protestborden en een banner bij zich waarop onder meer stond dat 15 augustus "een zwarte dag" is. Veel betogers droegen geen gezichtsbedekkende kleding, terwijl de taliban dat wel verplichten.

Taliban beloofden minder streng regime

Het komt niet vaak meer voor dat vrouwen in Afghanistan publiekelijk hun ongenoegen uiten over hun situatie. Amnesty International zegt dat vrouwen die vreedzaam tegen de onderdrukking demonstreren worden bedreigd, gearresteerd, vastgehouden en gemarteld.

De taliban beloofden een minder streng regime dan van 1996 tot 2001, toen ze voor het eerst aan de macht waren. Maar volgens mensenrechtenorganisaties is het duidelijk dat meisjes en vrouwen ook nu weer lijden. Er is minder onderwijs voor meisjes, terwijl vrouwen de toegang tot veel overheidsbanen is ontzegd. Ook de bewegingsvrijheid van vrouwen is beperkt. Het aantal gedwongen huwelijken is volgens Amnesty International toegenomen.

Meer uit Buitenland

Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

1 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

2 uur geleden
Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

2 uur geleden
Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

RAMALLAH (ANP/AFP) - De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.

3 uur geleden
Verdachten aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Twee van de verdachten die vastzitten vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week zijn in beroep gegaan tegen hun voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

3 uur geleden
Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

4 uur geleden