Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Betere luchtkwaliteit scheelt nu zeker 11.000 voortijdige doden'

'Betere luchtkwaliteit scheelt nu zeker 11.000 voortijdige doden'

HELSINKI (ANP) - De verbeterde luchtkwaliteit in Europa als gevolg van de coronamaatregelen heeft gezondheidsvoordelen opgeleverd die gelijk zijn aan het voorkomen 11.300 voortijdige sterfgevallen. Dat concluderen onderzoekers van het Centre for Research on Energy and Clean Air in Helsinki.

De afgelopen maand bleven honderden miljoenen mensen in Europa thuis vanwege de coronapandemie. Volgens de onderzoekers is tijdens die periode de impact van luchtvervuiling op ziektes die daardoor veroorzaakt of verergerd worden drastisch gedaald.

Voor hun studie hielden de wetenschappers de luchtkwaliteit in 21 Europese landen tegen het licht. De gemiddelde Europeaan werd volgens het onderzoek in de dertig dagen voor 24 april 37 procent minder blootgesteld aan stikstofdioxide en 12 procent minder aan fijnstof.

"Je kunt het vergelijken met iedereen in Europa die een maand lang stopt met roken", zei onderzoeksleider Lauri Myllyvirta over de bevindingen. "Onze analyse benadrukt de enorme voordelen voor de volksgezondheid en de levenskwaliteit die kunnen worden behaald door fossiele brandstoffen snel en op een duurzame manier te verminderen."

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

1 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

5 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

9 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

12 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

13 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

13 uur geleden