
Betere bescherming intellectueel eigendom in EU op komst
BRUSSEL (ANP) - Intellectueel eigendom wordt steeds belangrijker in de internationale race om technologisch leiderschap. De Europese Commissie gaat de huidige wetgeving daarom herzien. Bedrijven moeten sneller, betaalbaar, zonder belemmeringen en voor de hele EU op één plek terechtkunnen om hun ontwerpen, software en innovaties te kunnen registreren en beschermen.
Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) is Europa de thuisbasis van enkele van 's werelds leidende innovaties. "Maar bedrijven zijn niet volledig in staat hun uitvindingen te beschermen en hun intellectueel eigendom te gelde te maken". Dat geldt vooral voor middelgrote en kleine bedrijven. Zij moeten optimaal kunnen profiteren van hun uitvindingen en creaties, vindt de commissie. Brussel wil "het vermogen van de Europese creatieve en innovatieve industrie versterken om nieuwe generaties technologieën te ontwikkelen versterken", bijvoorbeeld in kunstmatige intelligentie en block chains.
Immateriële zaken als octrooien, merk- of onderzoeksrechten, artistieke en culturele ontwerpen, software en databankrechten zijn volgens de commissie de hoekstenen van de moderne kenniseconomie. Industrieën die sterk leunen op intellectueel eigendom (IE) zijn goed voor 45 procent van het bruto binnenlands inkomen van de EU en 93 procent van alle goederenexport. Deze industrieën zorgen bovendien voor circa 30 procent van alle nieuwe banen. In de afgelopen twintig jaar is het volume van de jaarlijkse investeringen in IE met 87 procent gegroeid.
Aan de andere kant wil Breton ook dat, vooral in tijden van gezondheidscrises zoals de huidige pandemie, er meer beschermde kennis kan worden gedeeld zonder dat de investeringen gevaar lopen. Hij zal daar binnenkort maatregelen over voorstellen, evenals voor het opvoeren van de bestrijding van fraude met patenten. Brussel trekt daarnaast 20 miljoen euro uit om kleinere, door de coronacrisis getroffen bedrijven, te helpen hun IE-portefeuille beter te beheren en benutten.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
2 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
9 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
12 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
14 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
16 uur geleden