Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betere bescherming intellectueel eigendom in EU op komst

Betere bescherming intellectueel eigendom in EU op komst

BRUSSEL (ANP) - Intellectueel eigendom wordt steeds belangrijker in de internationale race om technologisch leiderschap. De Europese Commissie gaat de huidige wetgeving daarom herzien. Bedrijven moeten sneller, betaalbaar, zonder belemmeringen en voor de hele EU op één plek terechtkunnen om hun ontwerpen, software en innovaties te kunnen registreren en beschermen.

Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) is Europa de thuisbasis van enkele van 's werelds leidende innovaties. "Maar bedrijven zijn niet volledig in staat hun uitvindingen te beschermen en hun intellectueel eigendom te gelde te maken". Dat geldt vooral voor middelgrote en kleine bedrijven. Zij moeten optimaal kunnen profiteren van hun uitvindingen en creaties, vindt de commissie. Brussel wil "het vermogen van de Europese creatieve en innovatieve industrie versterken om nieuwe generaties technologieën te ontwikkelen versterken", bijvoorbeeld in kunstmatige intelligentie en block chains.

Immateriële zaken als octrooien, merk- of onderzoeksrechten, artistieke en culturele ontwerpen, software en databankrechten zijn volgens de commissie de hoekstenen van de moderne kenniseconomie. Industrieën die sterk leunen op intellectueel eigendom (IE) zijn goed voor 45 procent van het bruto binnenlands inkomen van de EU en 93 procent van alle goederenexport. Deze industrieën zorgen bovendien voor circa 30 procent van alle nieuwe banen. In de afgelopen twintig jaar is het volume van de jaarlijkse investeringen in IE met 87 procent gegroeid.

Aan de andere kant wil Breton ook dat, vooral in tijden van gezondheidscrises zoals de huidige pandemie, er meer beschermde kennis kan worden gedeeld zonder dat de investeringen gevaar lopen. Hij zal daar binnenkort maatregelen over voorstellen, evenals voor het opvoeren van de bestrijding van fraude met patenten. Brussel trekt daarnaast 20 miljoen euro uit om kleinere, door de coronacrisis getroffen bedrijven, te helpen hun IE-portefeuille beter te beheren en benutten.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

1 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

5 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

5 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

8 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

23 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden