Betere bescherming intellectueel eigendom in EU op komst
BRUSSEL (ANP) - Intellectueel eigendom wordt steeds belangrijker in de internationale race om technologisch leiderschap. De Europese Commissie gaat de huidige wetgeving daarom herzien. Bedrijven moeten sneller, betaalbaar, zonder belemmeringen en voor de hele EU op één plek terechtkunnen om hun ontwerpen, software en innovaties te kunnen registreren en beschermen.
Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) is Europa de thuisbasis van enkele van 's werelds leidende innovaties. "Maar bedrijven zijn niet volledig in staat hun uitvindingen te beschermen en hun intellectueel eigendom te gelde te maken". Dat geldt vooral voor middelgrote en kleine bedrijven. Zij moeten optimaal kunnen profiteren van hun uitvindingen en creaties, vindt de commissie. Brussel wil "het vermogen van de Europese creatieve en innovatieve industrie versterken om nieuwe generaties technologieën te ontwikkelen versterken", bijvoorbeeld in kunstmatige intelligentie en block chains.
Immateriële zaken als octrooien, merk- of onderzoeksrechten, artistieke en culturele ontwerpen, software en databankrechten zijn volgens de commissie de hoekstenen van de moderne kenniseconomie. Industrieën die sterk leunen op intellectueel eigendom (IE) zijn goed voor 45 procent van het bruto binnenlands inkomen van de EU en 93 procent van alle goederenexport. Deze industrieën zorgen bovendien voor circa 30 procent van alle nieuwe banen. In de afgelopen twintig jaar is het volume van de jaarlijkse investeringen in IE met 87 procent gegroeid.
Aan de andere kant wil Breton ook dat, vooral in tijden van gezondheidscrises zoals de huidige pandemie, er meer beschermde kennis kan worden gedeeld zonder dat de investeringen gevaar lopen. Hij zal daar binnenkort maatregelen over voorstellen, evenals voor het opvoeren van de bestrijding van fraude met patenten. Brussel trekt daarnaast 20 miljoen euro uit om kleinere, door de coronacrisis getroffen bedrijven, te helpen hun IE-portefeuille beter te beheren en benutten.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.
59 minuten geledenOSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.
1 uur geledenASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.
2 uur geledenMANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.
2 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.
5 uur geleden