Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

Verder waren beleggers in Amsterdam en op andere Europese beurzen enigszins terughoudend. Ze lijken af te wachten wat de uitkomst is van de rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England de komende dagen. De drie grote centrale banken zullen naar verwachting hun rentetarieven opnieuw ongewijzigd laten. Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd naar wat de centrale bankiers zullen gaan zeggen over het toekomstige rentebeleid, wat invloed heeft op de handel in aandelen.

De AEX-index sloot onder aanvoering van Adyen 0,6 procent hoger op 786,45 punten, na het eveneens positieve einde van de vorige handelsweek. Ook chipbedrijven Besi en ASML waren koplopers. Verliezers waren er nauwelijks.

Bever Holding

De MidKap kreeg er ook 0,6 procent bij en sloot op 881,59 punten. De beurs in Londen bleef vlak en Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

In het aandeel Bever Holding werd niet gehandeld. De vastgoedinvesteerder liet weten een boete van 5 miljoen euro te hebben gekregen van toezichthouder AFM voor het te laat bekendmaken van koersgevoelige informatie. Het bedrijf is het oneens met de conclusies van de AFM en de hoogte van de boete en heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0746 dollar waard, tegen 1,0750 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent in prijs tot 71,30 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tesla overschrijdt limieten afvalwater in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla overschrijdt de limieten voor afvalwater in zijn fabriek bij Berlijn "voortdurend en aanzienlijk", stelt het Duitse drinkwaterbedrijf Water Association Strausberg-Erkner (WSE). "Verschillende verzoeken en waarschuwingen bleven zonder resultaat. Er werd geen oplossing voorgesteld of beloofd voor de toekomst", aldus de organisatie. Tesla zou ook de stikstofnormen in de fabriek overschrijden.

28 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

31 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

39 minuten geleden
Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

1 uur geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

2 uur geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

3 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

3 uur geleden