Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betaalvereniging: sinterklaasuitgaven hoger dan ooit tevoren

Betaalvereniging: sinterklaasuitgaven hoger dan ooit tevoren

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar meer sinterklaasuitgaven gedaan dan ooit tevoren. Volgens de Betaalvereniging Nederland werd er wel voor iets minder geld met de pinpas afgerekend dan in 2019. Maar daar staat tegenover dat de onlinebestedingen veel hoger uitkwamen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie.

In de zeven dagen tot en met 5 december is dit jaar 114,1 miljoen keer met de pinpas afgerekend voor een totaalbedrag van ruim 2,8 miljard euro. In 2019 ging het nog om 113,7 miljoen transacties en een bedrag van 2,9 miljard euro. Destijds viel koopjesdag Black Friday in de week voor Sinterklaas, vandaar dat er toen net iets meer werd geshopt in de Nederlandse winkelstraten.

Maar dat verschil werd ruimschoots goedgemaakt door de onlinebestedingen. Tijdens de virusuitbraak heeft shoppen via het internet een enorme vlucht genomen. De Betaalvereniging schat dat er tussen 29 november en 5 december meer dan 24 miljoen iDEAL-transacties plaatsvonden, goed voor dik 2,2 miljard euro. Dat is veel meer dan de optelsom van 1,4 miljard euro van drie jaar terug.

Dip door corona

Tot en met 2019 lieten de sinterklaasuitgaven volgens de Betaalvereniging jaarlijks een toename zien. In het eerste coronajaar was sprake van een duidelijke dip en in 2021 begonnen de cijfers weer op te krabbelen. Vorig jaar waren er rond Sinterklaas wel nog coronabeperkingen van kracht waardoor er in fysieke winkels minder dan gebruikelijk werd gekocht.

De Betaalvereniging heeft ook nog naar creditcardbetalingen gekeken, maar daarover hield de brancheclub in eerdere jaren nog geen gegevens bij. Ook heeft de organisatie geen gegevens over cashbetalingen in winkels. Volgens een woordvoerder gaat dat naar schatting wel om veel lagere bedragen. Al met al zou een ruime meerderheid van de uitgaves in de vergelijking zijn meegenomen.

Veel Nederlanders hebben hun sinterklaasinkopen al ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was van de afgelopen week weliswaar de drukste dag aan de kassa, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

Meer uit Financieel

ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

1 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

2 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

3 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

4 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

4 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

4 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

4 uur geleden