Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betaalbedrijf Adyen sterkste stijger in licht hogere AEX

Betaalbedrijf Adyen sterkste stijger in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Adyen ging maandag aan kop in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Het betaalbedrijf zette daarmee het herstel van de afgelopen handelsdagen voort. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van de onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Vrijdag werden de onderhandelingen onderbroken omdat de Democraten en Republikeinen het niet eens konden worden. De afwezigheid van president Joe Biden, die in Japan was voor de G7-top, leek daarbij verdere voortgang in de weg te zitten. Maandag wordt het overleg tussen Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hervat. Zonder politiek akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 767,60 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 941,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. Londen won 0,2 procent.

Griekse parlementsverkiezingen

De hoofdindex in Athene steeg 7 procent. De conservatieve partij van de zittende premier Kyriakos Mitsotakis behaalde zondag een ruime overwinning bij de Griekse parlementsverkiezingen, maar kreeg niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid. Mitsotakis heeft nu negen dagen de tijd om een coalitieregering te vormen. Lukt dit niet, of wil hij dit niet, dan volgt een beslissende tweede stemronde.

Naast Adyen (plus 2,5 procent) behoorde fusiebedrijf DSM-Firmenich tot de stijgers, met een winst van 1,4 procent. IMCD steeg 1 procent. Analisten van de Britse bank Barclays haalden de chemicaliëndistributeur van hun verkooplijst af. Staalfabrikant ArcelorMittal (min 0,7 procent) noteerde ex dividend.

Chipsector, euro- en oliekoers

In de chipsector verwerkten beleggers het verbod van de Chinese autoriteiten om nog langer bepaalde producten te kopen van de Amerikaanse fabrikant van geheugenchips Micron Technology. Volgens Beijing vormen de producten van Micron een gevaar voor de nationale veiligheid. China lijkt te reageren op de exportbeperkingen van geavanceerde chiptechnologieën naar het land door westerse landen. Chipmachinemaker ASML, die al geen hoogwaardige apparatuur meer mag uitvoeren naar China, daalde 0,7 procent. Micron, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 5 procent.

De euro was 1,0819 dollar waard, tegen 1,0818 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 71,55 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 75,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

6 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

9 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

11 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

13 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden