Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betaalbedrijf Adyen onderaan in vlakke AEX, Just Eat aan kop

Betaalbedrijf Adyen onderaan in vlakke AEX, Just Eat aan kop

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was woensdag de grootste daler in de AEX-index met een min van ruim 3 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, profiteerde daarentegen van een goed ontvangen handelsupdate van de Duitse branchegenoot Delivery Hero en werd dik 4 procent hoger gezet.

Ook Philips behoorde tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern kondigde aan dat topman Frans van Houten na bijna twaalf jaar het stokje per 15 oktober overdraagt aan Roy Jakobs, die ook bij Philips werkt. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf. Het aandeel won 2,9 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 728,52 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 979,14 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

KPN

KPN deed ook goede zaken. Het telecomconcern kreeg er 2,8 procent bij dankzij een koopadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Techinvesteerder Prosus klom 2,7 procent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, is volgens persbureau Reuters van plan om zijn belang van 24 miljard dollar in de Chinese maaltijdbezorger Meituan volledig of grotendeels te verkopen.

In de MidKap raakte Alfen een tiende van zijn beurswaarde kwijt. Analisten van Berenberg haalden de laadpalenfabrikant van hun kooplijst af. TKH verloor 0,1 procent. De technologiegroep boekte recordresultaten in de eerste jaarhelft en blijft ook voor de rest van het jaar positief, mede dankzij het sterke orderboek. Wel ziet het bedrijf de uitdagingen in de toeleveringsketen aanhouden.

Pandora

De Deense sieradenverkoper Pandora zakte 7,5 procent in Kopenhagen na teleurstellende resultaten. BHP, de grootste mijnbouwer ter wereld, steeg 4 procent in Londen dankzij recordresultaten in het afgelopen gebroken boekjaar. Delivery Hero werd 11 procent meer waard in Frankfurt. De Duitse maaltijdbezorger zag de groei in de eerste jaarhelft afzwakken, maar is naar eigen zeggen op weg om in 2023 winstgevend te zijn.

Nyrstar won 0,4 procent in Brussel. Het Belgische bedrijf sluit zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel voorlopig vanwege de hoge energiekosten. De fabriek draaide al maanden op een laag pitje door de hoge energieprijzen.

Euro

De euro was 1,0131 dollar waard, tegen 1,0192 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 89,03 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 94,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Basic-Fit ziet aantal sportschoolgangers toenemen

HOOFDDORP (ANP) - Basic-Fit heeft er in de eerste maanden van het jaar meer sportschoolgangers bijgekregen. De beursgenoteerde fitnessketen profiteerde onder meer van een verdere uitbreiding van het aantal vestingen. Topman René Moos spreekt van een "goede start van het jaar", want ook de omzet liep duidelijk op.

6 minuten geleden
Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

EINDHOVEN (ANP) - Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips. Daarbij speelde onder andere een verbod op tl-buizen en vergelijkbare lampen het bedrijf parten.

34 minuten geleden
Onderzoek: Huawei herpakt koppositie op Chinese smartphonemarkt

BEIJING (ANP) - Het Chinese technologieconcern Huawei verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar de meeste smartphones in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. Het bedrijf, dat wordt getroffen door Amerikaanse sancties, herpakte daarmee de koppositie op de Chinese markt, nadat Huawei dertien kwartalen geleden van de troon werd gestoten.

51 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

8 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

8 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

8 uur geleden