Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betaalbedrijf Adyen en verzekeraar NN aan kop in groene AEX

Betaalbedrijf Adyen en verzekeraar NN aan kop in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen en verzekeraar NN Group stonden vrijdag bovenaan in de Amsterdamse AEX-index, die wat herstel toonde aan het einde van een zeer onrustige beursweek. De stevige koerswinsten op de Aziatische markten boden daarbij steun aan de aandelenhandel. In de afgelopen dagen zorgde een hoger dan verwacht inflatiecijfer uit de Verenigde Staten nog voor een verkoopgolf op de beurzen.

Om de hoge inflatie te bestrijden zal de Federal Reserve de rente stevig moeten verhogen en hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor beleggingen als aandelen. Ook remt een hogere rente de economie af waardoor de kans op een recessie ontstaat.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 682,57 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 1002,59 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Philips

Naast Adyen (plus 3,4 procent) en NN (plus 3 procent) stonden zorgtechnologiebedrijf Philips en ING in de kopgroep, met plussen van 1,9 procent. Ook olie- en gasconcern Shell (plus 1,1 procent) veerde op dankzij een stijging van de olieprijzen. Techinvesteerder Prosus en staalfabrikant ArcelorMittal waren de enige dalers, met verliezen van 1,2 procent.

Heijmans won 2 procent. Het bouwbedrijf koopt Dynniq Energy, een energiespecialist die zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van stroomstations op het elektriciteitsnet. Ook werkt Dynniq aan energieaansluitingen van huishoudens en de plaatsing van slimme meters in woningen. Een overnamesom werd niet gegeven. Dynniq heeft een jaaromzet van ruim 30 miljoen euro en er werken zo'n 100 mensen.

Ceconomy

In Frankfurt won Ceconomy 0,4 procent. Het Duitse moederbedrijf van de elektronicaketens MediaMarkt en Saturn boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet. Een jaar geleden had de onderneming nog last van de lockdowns tegen het coronavirus, met bijvoorbeeld winkelsluitingen en andere beperkingen. Volgens Ceconomy liggen de verkopen inmiddels weer boven het niveau van voor de uitbraak van de pandemie.

Deutsche Telekom, dat in het eerste kwartaal de verkoop van zijn Nederlandse mobiele aanbieder T-Mobile afrondde, boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Mede dankzij sterke resultaten bij zijn Amerikaanse tak T-Mobile US, maar ook door groei in Europa, schroefde het concern zijn jaarverwachting op. Het aandeel verloor desondanks 0,8 procent.

De euro was 1,0392 dollar waard, tegen 1,0402 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 106,69 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 108,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiƫle spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiƫle stabiliteit.

4 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

7 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

7 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

9 uur geleden