Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Betaalbedrijf Adyen aan kop in hogere AEX na koopadvies

Betaalbedrijf Adyen aan kop in hogere AEX na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was woensdag de grootste stijger in de AEX-index op Beursplein 5. Het betaalbedrijf profiteerde van een koopadvies van analisten van New Street Research. De algehele stemming op de Europese aandelenmarkten was op de laatste dag van november eveneens positief in afwachting van de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone.

De inflatie in het eurogebied is naar verwachting in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie. Op dinsdag bleek al dat de inflatie in Duitsland, België en Spanje wat minder hoog uitviel. In oktober kwam de inflatie in de eurozone nog uit op een nieuw record van 10,6 procent.

Het CBS meldde woensdagochtend dat het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen in november flink is afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Op basis van de Europese meetmethode werd het dagelijks leven deze maand 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober stegen de consumentenprijzen nog met 16,8 procent.

Jerome Powell

Daarnaast kijken beleggers uit naar een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Powell spreekt later op de dag op het Brookings Institution over de Amerikaanse economie. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 721,53 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 947,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Prosus, AkzoNobel en ArcelorMittal

Naast Adyen (plus 2,5 procent) stonden techinvesteerder Prosus, zorgtechnologiebedrijf Philips en verfconcern AkzoNobel in de kopgroep van de AEX, met winsten van ruim 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een min van 1 procent na een verdere krimp van de Chinese industriesector in november.

Bij de kleinere bedrijven zakte Azerion 3,6 procent. Het Nederlandse gamebedrijf, dat woensdag een beleggersdag houdt, liet weten dat de omzet in het derde kwartaal sterk is gestegen. Onder de streep leed het bedrijf wel een verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt.

H&M en euro- en oliekoers

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) 1 procent. De Zweedse kledingketen gaat zo'n 1500 banen schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma. Het bedrijf neemt daarvoor een last van omgerekend ruim 73 miljoen euro in het vierde kwartaal.

De euro was 1,0355 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 78,94 dollar. Brentolie klom 1,2 procent in prijs tot 84,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

6 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

9 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden