
Bestuursvoorzitter Leeflang weg bij NPO
HILVERSUM (ANP) - Frederieke Leeflang stopt als bestuursvoorzitter van de NPO. Dat heeft ze besloten in overleg met de raad van toezicht. Eind februari publiceerden het AD en Investico een onderzoek naar Leeflang waarin tientallen (oud-)medewerkers van de NPO klaagden over haar bestuursstijl. Voormalig NPO-bestuurder Paul Doop sprak van "een angstcultuur".
Bij de ondernemingsraad van de NPO en een vertrouwenspersoon kwamen klachten binnen over Leeflang. Er zou sprake zijn geweest van onder meer intimidatie en verbale agressie. Leeflang ontkende in het AD dat zij grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond.
"Ik heb mij ruim drie jaar met hart en ziel ingezet met maar één belang voorop, dat van de publieke omroep. De publieke omroep staat voor grote opgaven en heeft een essentiële rol in onze samenleving", zegt Leeflang dinsdag in een persverklaring. "Het mag niet zo zijn dat discussie over mij dat belang in de weg staat." De raad van toezicht dankt Leeflang voor "haar grote inzet voor de publieke omroep en de NPO in het bijzonder".
'Respect'
De NPO heeft "respect" voor het besluit van Leeflang. "Frederieke heeft vanaf haar eerste dag bij de NPO het belang van de publieke omroep voorop gezet", zegt een woordvoerder van de publieke omroep. "We hebben dan ook veel respect voor het gezamenlijke besluit met de raad van toezicht om haar taken als bestuursvoorzitter neer te leggen, zodat de publieke omroep door kan gaan met het uitvoeren van de belangrijke publieke mediaopdracht."
Vrijdag sprak minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, over onder meer de situatie rond Leeflang. Joustra beloofde toen "op de kortst mogelijke termijn gepaste actie te ondernemen".
Commissie-Van Rijn
Leeflang begon op 1 januari 2022 als bestuursvoorzitter van de NPO. Zij volgde toen Shula Rijxman op. Vorig jaar werd zij in die rol geconfronteerd met het kritische rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep.
De raad van toezicht komt "op korte termijn" met meer informatie over de interimvervanging van Leeflang.
Meer uit Binnenland
SAN SALVADOR (ANP) - De drie moordenaars van vier Nederlandse journalisten in 1982 in El Salvador moeten ieder dertig jaar de cel in. De voormalige topmilitairen waren in juni tot vijftien jaar veroordeeld. In het schriftelijke vonnis verduidelijkt de rechtbank dat elke straf feitelijk zestig jaar is, omdat er vier slachtoffers waren. De daders hoeven "slechts dertig jaar" uit te zitten, aangezien dat de maximale straf was die de wet destijds oplegde, aldus de advocaat van de slachtoffers, Gustavo Huezo. Dat melden media in het Midden-Amerikaanse land, zoals La Prensa Gráfica.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Opsporing Verzocht worden volgende week dinsdag herkenbare beelden getoond van de mensen die in mei in Scheveningen in gevecht gingen met elkaar en de politie aanvielen. De verdachten die de politie zoekt hebben tot dinsdagmiddag de tijd om zich te melden, anders worden ze in beeld gebracht in het programma.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een "nog langer verblijf van mensen in de opvang". De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde vreest direct een negatief effect van het verbod op voorrang voor statushouders bij de toekenning van sociale huurwoningen waar de Tweede Kamer donderdag mee instemde. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel valt onder Westerwolde.
1 uur geleden