
Bestuurders: laat behandeling Spreidingswet in Eerste Kamer
DORDRECHT (ANP) - Laat de senatoren van de Eerste Kamer de spreidingswet in januari behandelen. Opschorten van de behandeling totdat de formatie van een nieuw kabinet is afgerond, zorgt ervoor dat het organiseren van de opvang van vluchtelingen mogelijk in een impasse terechtkomt, terwijl de situatie nu al onhoudbaar is. Dat schrijven het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg IPO en de commissarissen van de Koning donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ze reageren op een motie die woensdagavond in de Tweede Kamer werd ingediend om de behandeling van de spreidingswet op te schorten. Over de Spreidingswet, die het mogelijk maakt om gemeenten te dwingen tot het inrichten van plek voor de asielopvang, wordt al anderhalf jaar gepraat. De wet zou eigenlijk begin dit jaar al in werking treden. "Laat de Eerste Kamer nu half januari een besluit nemen, zodat het varkentje effectief gewassen kan worden. Het kan niet langer zo zijn dat ongeveer de helft van de gemeenten zich onttrekt aan opvang. Er moet een eerlijke en evenredige verspreiding komen", aldus Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Veiligheidsberaad.
VNG, IPO, het beraad en de commissarissen stellen dat de agenda van de Eerste Kamer een zaak is die de Eerste Kamer aangaat. De Tweede Kamer heeft tijdens de behandeling van de wet al de nodige aanpassingen gedaan. Volgens VNG, IPO, beraad en commissarissen is de wet op deze manier voor gemeenten en provincies uitvoerbaar. Kolff: "Uitstellen en opschorten vanwege de komst van een nieuw kabinet is alsof je nu een pleister plakt op een grote en gapende wond, die allang geopereerd had moeten worden."
Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG, vreest de gevolgen van uitstel. "Het effect zal zijn dat het organiseren van opvang direct onder zeer grote druk komt te staan en mogelijk zelfs in een impasse terechtkomt." Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moest de laatste tijd alweer regelmatig bij lagere overheden smeken om extra crisisnoodopvangplaatsen, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol is. Het maatschappelijk draagvlak zou onder druk kunnen komen te staan, als de spreidingswet weer wordt uitgesteld, vrezen de briefschrijvers.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden