Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuurder: ECB kan deur niet sluiten voor verdere renteverhoging

Bestuurder: ECB kan deur niet sluiten voor verdere renteverhoging

SAINT LOUIS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) kan de deur nog niet sluiten voor verdere renteverhogingen. Dat zei het Duitse bestuurslid Isabel Schnabel van de centrale bank in een toespraak in de Amerikaanse stad Saint Louis. De strijd van de ECB tegen de inflatie kan volgens haar een nieuwe renteverhoging vereisen.

"Na een lange periode van hoge inflatie zijn de vooruitzichten nog altijd kwetsbaar en kunnen nieuwe schokken de prijsstabiliteit op de middellange termijn in gevaar brengen. Dit betekent ook dat we de deur voor verdere renteverhogingen niet kunnen sluiten", aldus Schnabel.

De ECB liet vorige week het belangrijkste rentetarief onveranderd op 4 procent, het hoogste niveau ooit. De centrale bank hield daarmee voor het eerst een rentepauze na een recordreeks van verhogingen. Door het verhogen van de leenkosten is de inflatie in de eurozone in oktober afgenomen tot 2,9 procent, van een hoogtepunt van bijna 11 procent een jaar geleden.

Hoewel het volgens Schnabel slechts een jaar duurde om de inflatie van het hoogtepunt naar het huidige niveau te brengen, zal het volgens haar ongeveer twee keer zolang duren om vanaf het huidige niveau terug te keren naar de doelstelling van 2 procent. Het laatste stukje van de langeafstandsrace om de inflatie op het gewenste niveau te brengen, is volgens haar het "moeilijkste" en zal "langzamer en hobbeliger" verlopen. "De inflatiedoelstelling is nu binnen bereik. Maar laten we het pas vieren als we de laatste kilometer echt hebben afgelegd", aldus Schnabel.

Eerder deze week zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de ECB met het huidige rentebeleid goed op weg is om de inflatie terug te dringen naar 2 procent. Knot, die ook een van de beleidsbepalers is bij de ECB, gaf daarmee aan dat het rentebeleid voorlopig ongewijzigd zal blijven. Ook op de financiƫle markten verwachten investeerders dat de ECB de rente niet nog verder zal verhogen en de rentetarieven volgend jaar zelfs weer omlaag gaan.

Meer uit Financieel

Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

12 minuten geleden
Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

24 minuten geleden
Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen. Het gaat om de eerste verkoopafname voor Starbucks sinds de coronacrisis en beleggers lijken flink geschrokken.

28 minuten geleden
Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.

52 minuten geleden
Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 4,4 procent stijgen. Verder werd online 2,3 procent meer omgezet.

1 uur geleden
Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

DEN HAAG (ANP) - Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

8 uur geleden
FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV komen de cijfers niet als verrassing.

8 uur geleden