
Bestuur William Schrikker Stichting blijft aan ondanks rapport
AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van de William Schrikker Stichting mag van de raad van toezicht aanblijven, ondanks een vernietigend rapport over de rol van de stichting in de zaak rond het zwaar mishandelde pleegmeisje in Vlaardingen. De raad van toezicht zegt er vertrouwen in te hebben dat het huidige bestuur, dat bestaat uit voorzitter Pim van Uchelen en Marielle Visbeen, leiding kan geven aan de benodigde verbeteringsoperatie.
"Ik geloof niet dat de organisatie en jeugdbescherming gebaat is bij het ontslag van het bestuur", licht Fred Teeven, voorzitter van de raad van toezicht, het besluit toe. Donderdag concludeerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) dat de hulp van de William Schrikker Stichting en de pleegzorgorganisatie Enver aan het meisje "langdurig en veelvuldig tekortschoot". Beide organisaties staan daarom onder geïntensiveerd toezicht.
Teeven benadrukt dat hij zich kan vinden in de conclusies over de tekortkomingen van de stichting in de Vlaardingse zaak. "Maar er valt wel wat af te dingen op de conclusie dat de hele organisatie niet deugt", voegt hij daaraan toe. Volgens Teeven is de IGJ de afgelopen 3,5 jaar "negen keer" bij ons op bezoek geweest. "Wij hebben altijd gehoord dat we op de goede weg waren", zegt hij.
Woede
Dat het zo fout ging in Vlaardingen zorgt voor woede bij Teeven. "De woede die hierover in Nederland is ontstaan, heb ik ook gehad", zegt hij daarover. Hij zegt dat achter de schermen "uitgebreid is gesproken" over het rapport, maar dat er geen aanleiding voor de raad van toezicht is om het bestuur, dat Teeven zelf heeft aangesteld, te ontslaan.
In maart 2024 werd het inmiddels 11-jarige meisje met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Een week later werden haar pleegouders aangehouden op verdenking van onder meer poging tot doodslag en zware mishandeling.
Meer uit Binnenland
PARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.
2 minuten geledenVRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
37 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
53 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
1 uur geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geleden