Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuur Toshiba steunt overnamebod, maar beveelt het niet aan

Bestuur Toshiba steunt overnamebod, maar beveelt het niet aan

TOKIO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Industrieel en technologisch concern Toshiba zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van de JIP Group "steunen". Dat bevestigde het bestuur van het Japanse bedrijf donderdag in een verklaring. Eerder meldden persbureau Bloomberg en zakenkrant Nikkei op basis van bronnen al dat de raad van bestuur het bod van ongeveer 2 biljoen yen, omgerekend ruim 14 miljard euro, zou hebben goedgekeurd.

Met de stap komt mogelijk een einde aan een zeer onrustige periode in de ruim 140-jarige geschiedenis van het bekende Japanse bedrijf. Het bestuur lijkt het bod echter niet aan te bevelen bij de aandeelhouders. "Op dit moment spreekt het bestuur de steun uit voor het overnamebod als het wordt gestart. Het bestuur heeft echter ook een resolutie aangenomen om het op dit moment niet aan te bevelen", luidt de verklaring.

Een groep van ongeveer twintig Japanse bedrijven, waaronder Orix, Rohm en Chubu Electric Power, neemt deel aan de overname die wordt geleid door de Japanse private investeerder Japan Industrial Partners (JIP). Toshiba wordt al jaren geplaagd door schandalen. Zo was er in 2015 sprake van boekhoudfraude en ging twee jaar later een dochteronderneming voor kernenergie failliet. Het bedrijf werd daardoor gedwongen zijn geheugenchipdivisie te verkopen en aandelen uit te geven die vooral door buitenlandse investeerders werden gekocht.

Nationale veiligheid

Vorig jaar kwam echter aan het licht dat bestuursleden samen met de Japanse regering activistische buitenlandse aandeelhouders buitensloten. Sindsdien lagen de aandeelhouders en het bestuur van Toshiba met elkaar overhoop over de toekomst van het bedrijf. Buitenlandse investeerders hadden naar verluidt eveneens interesse in een overname van Toshiba, maar de Japanse overheid wilde belangrijke technologieën en onderdelen van Toshiba uit buitenlandse handen houden.

Zo worden de kernenergieactiviteiten van Toshiba van groot belang geacht voor de nationale veiligheid van Japan. Toshiba is ook betrokken bij de ontmanteling van de kerncentrale Fukushima Dai-Ichi, die verwoest werd door de aardbeving en tsunami van 2011. Dat maakte het moeilijk voor de regering om een eigendomsoverdracht aan een buitenlandse partij te accepteren. Begin vorig jaar verwierpen aandeelhouders ook een voorstel van het management om het bedrijf in tweeën te splitsen. In oktober 2022 werd JIP uiteindelijk gekozen als voorkeursbieder.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden