Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

Het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer kan voorstellen om een parlementariër sancties op te leggen als deze zich niet houdt aan de gedragscode. Deze sanctie wordt pas van kracht als de meerderheid van de Tweede Kamer hiermee instemt. Eind vorig jaar zijn bijvoorbeeld meerdere Kamerleden van Forum voor Democratie geschorst omdat zij weigerden al hun nevenactiviteiten te noteren in het daarvoor bestemde openbare register.

Aan zo'n schorsing gaat vaak een aanwijzing vooraf. Dat is een nadrukkelijk verzoek aan een Kamerlid om zich aan de gedragscode te houden, bijvoorbeeld door het nevenregister goed in te vullen. Het is gebruikelijk dat daarna een berisping volgt. Dat is een afkeurende brief van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het zwaarste middel is de schorsing. De mogelijkheden daartoe worden dus uitgebreid.

De leden van het presidium hebben woensdagochtend ingestemd met dit voorstel. Een woordvoerder zegt dat deze losstaan van de bedreigingen van Forum-leider Thierry Baudet aan het adres van Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Meer uit Politiek

De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar pas volgend jaar evaluatie

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

8 uur geleden
Hermans 'met klimaatpet op' niet blij met alle coalitieafspraken

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans staat "alleen met een klimaatpet op" niet te juichen bij alle afspraken op haar vakgebied uit het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Ze erkent dat die ertoe bijdragen dat het klimaatdoel voor 2030 verder uit zicht is geraakt. "Daar baal ik van", zei de bewindsvrouw nadat zij haar eerste klimaatnota had aangeboden aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Ministerie bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op de Nederlandse Publieke Omroep, bovenop de 100 miljoen euro die hierop al wordt bezuinigd. Dat is onderdeel van een pakket bezuinigingen van 360 miljoen euro op subsidies van het departement, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL.

9 uur geleden
Planbureau: heel onwaarschijnlijk dat Nederland klimaatdoel haalt

DEN HAAG (ANP) - Het is "heel erg onwaarschijnlijk" dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De kans dat dit lukt, is zelfs minder dan 5 procent. Het beleid van het nieuwe kabinet leidt er volgens het bureau mede toe dat deze kans gedaald is.

11 uur geleden
Kabinet erkent ook zelf dat klimaatbeleid tekortschiet

DEN HAAG (ANP) - Om het klimaatdoel voor 2030 te halen, zijn meer maatregelen nodig dan nu zijn voorzien. Dat concludeert niet alleen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een doorrekening, maar ook het kabinet zelf. Klimaatminister Sophie Hermans neemt daar nog enkele maanden de tijd voor; in het voorjaar komt zij met "alternatief beleid".

11 uur geleden
Snel effectiever klimaatbeleid nodig, waarschuwt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen voor 2030 en verder dreigen uit zicht te raken als het kabinet niet snel met effectieve maatregelen komt, en daarna ook koers houdt. Daarvoor waarschuwt de Raad van State in een advies. Tot dusver laat het kabinet op veel terreinen stilstand zien, of zelfs verslechtering. Met name de landbouw en industrie lopen nog ver achter met plannen om de CO2-uitstoot te verminderen.

11 uur geleden