Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

Het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer kan voorstellen om een parlementariër sancties op te leggen als deze zich niet houdt aan de gedragscode. Deze sanctie wordt pas van kracht als de meerderheid van de Tweede Kamer hiermee instemt. Eind vorig jaar zijn bijvoorbeeld meerdere Kamerleden van Forum voor Democratie geschorst omdat zij weigerden al hun nevenactiviteiten te noteren in het daarvoor bestemde openbare register.

Aan zo'n schorsing gaat vaak een aanwijzing vooraf. Dat is een nadrukkelijk verzoek aan een Kamerlid om zich aan de gedragscode te houden, bijvoorbeeld door het nevenregister goed in te vullen. Het is gebruikelijk dat daarna een berisping volgt. Dat is een afkeurende brief van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het zwaarste middel is de schorsing. De mogelijkheden daartoe worden dus uitgebreid.

De leden van het presidium hebben woensdagochtend ingestemd met dit voorstel. Een woordvoerder zegt dat deze losstaan van de bedreigingen van Forum-leider Thierry Baudet aan het adres van Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Meer uit Politiek

Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

10 minuten geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

30 minuten geleden
Minister Veldkamp van Buza noemt politiek geweld nooit acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, spreekt zijn afschuw uit over de aanslag op voormalig president Donald Trump. Op X schrijft hij: "Politiek geweld is nooit acceptabel. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn familie."

36 minuten geleden
Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

2 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

2 uur geleden