Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestuur blijft bij standpunt: geen Elfstedentocht in pandemie

Bestuur blijft bij standpunt: geen Elfstedentocht in pandemie

LEEUWARDEN (ANP) - Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. "Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.

"Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens."

Wieling: "We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd."

Meegeleefd

Wieling en zijn medebestuursleden vinden het niettemin "geweldig" hoe er in Nederland wordt meegedacht en meegeleefd met de Tocht der Tochten. "Dat is fantastisch en dat snappen we ook. We willen allemaal wel eens iets anders dan elke dag en elke avond met dat virus geconfronteerd worden. Het is heerlijk om nu sneeuw en ijs te zien. Laten we ons daar eerst maar eens op focussen."

Wieling: "Als we hier in Friesland naar het ijs kijken, zien we twee dingen: op de grote meren ligt er nog niks, nul. Op veel kleinere vaarten en ook op de Bonkevaart in Leeuwarden is het één vieze troep, een bruin-grijze pap die bevroren is. Er moet dus heel wat gebeuren. Het heeft vannacht ook maar 2 graden gevroren in Friesland. Nee, van Elfstedenkoorts is dus nog geen sprake. Niet hier."

Boven het vriespunt

Dat diverse weerkaarten voor de komende week alweer temperaturen voorspellen van boven het vriespunt, is Wieling natuurlijk niet ontgaan. "Maar die weerkaarten veranderen nog voortdurend", zegt hij lachend. "Wij kijken voortdurend naar die weerkaarten en er komt echt wel een pak ijs aan. Er komen heel zware vorstnachten aan en ik hoop daarom dat we komend weekeinde kunnen gaan schaatsen."

Wieling benadrukt nog maar eens dat het bestuur niets liever wil dan de schaatsklassieker organiseren. "We zijn na de laatste editie alweer 24 jaar bezig elk jaar de Elfstedentocht tot in elk detail voor te bereiden. In december is het draaiboek steeds klaar. Niet alleen wij zijn daarmee bezig, maar ook de veiligheidsregio, de politie, de brandweer, de ziekenhuizen, noem maar op. Er is niet één instantie in Friesland die er niet veel energie insteekt. Dan wil je gezamenlijk niets liever dan alle voorbereidingen in de praktijk brengen. Dit scenario met vorst en ijs in een pandemie is niet voor te stellen, maar het gebeurt gewoon. Laten we maar gewoon lekker gaan schaatsen met z'n allen."

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

6 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

9 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

10 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

11 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

12 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

12 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

12 uur geleden