Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besturen GroenLinks en PvdA willen Timmermans als lijsttrekker

Besturen GroenLinks en PvdA willen Timmermans als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA dragen Frans Timmermans voor als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het is nu aan de leden van de partijen om te besluiten of zij deze voordracht ondersteunen. Timmermans - momenteel vicevoorzitter van de Europese Commissie - heeft zich eerder al kandidaat gesteld en laten weten dat hij de ambitie heeft om minister-president te worden.

Een gezamenlijke lijsttrekkerscommissie van PvdA en GroenLinks heeft Timmermans unaniem voorgedragen als kandidaat. Deze voordracht is overgenomen door de besturen van beide partijen. Op 22 augustus wordt bekend of ook de leden van beide partijen hierachter staan. De partijen willen vanwege de snel naderende verkiezingen niet wachten met een stemming tot het gezamenlijke congres op 14 oktober.

De lijsttrekkerscommissie noemt Timmermans "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen". Ze wijzen ook naar zijn ervaring in de binnenlandse en buitenlandse politiek. De commissie bestaat uit PvdA'ers Paul Depla (burgemeester Breda) en Nelleke Vedelaar en GroenLinksers Andrée van Es en Bram van Ojik.

Groot voorrecht

Timmermans zegt dat hij het een "groot voorrecht" vindt dat hij is voorgedragen. Hij wil als aanvoerder van de lijst "het vertrouwen herstellen, in elkaar en in de overheid".

Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver spreekt op X - voorheen bekend als Twitter - wederom zijn steun uit voor de kandidaat. "Timmermans is de best denkbare lijsttrekker voor onze bijzondere samenwerking en de best denkbare premier voor Nederland", schrijft hij. Veel kopstukken van beide partijen hebben eerder al hun steun uitgesproken, onder wie PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van dezelfde partij.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden