Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bestellen en afhalen hebben weinig invloed op pintransacties'

'Bestellen en afhalen hebben weinig invloed op pintransacties'

AMSTERDAM (ANP) - De mogelijkheid om in de lockdown nu te bestellen en af te halen bij winkels heeft weinig invloed op de pintransacties. Dat concludeert ING. De bank ziet wel een verdere stijging van het aantal onlinebetalingen in de zeven dagen tot en met 16 februari. Dat komt volgens de bank waarschijnlijk deels door het bestellen en afhalen en deels door het winterweer dat mensen binnenhield.

Sinds woensdag 10 februari kunnen consumenten bestellingen plaatsen bij winkels en ze daar ook afhalen. Als gevolg daarvan noteert ING op diverse plekken een lichte stijging van de pin-omzet. Bij modewinkels was de stijging het grootst, daarna volgen elektronica, speelgoed, boeken en muziek en warenhuizen. De bank tekent wel aan dat de pinomzet bij deze winkels al laag was en relatief maar matig is gestegen, met zo'n 5 tot 10 procent.

Het winterse weer was ook van invloed op de pinbetalingen, al was dat tijdelijk. Bij onder meer supermarkten, drogisterijen en apotheken en tankstations daalden de transacties omdat mensen binnen bleven. Vlak voor de sneeuwval begon zagen supermarkten wel een flinke toename in pinbetalingen omdat mensen alvast eten insloegen. Dat effect was ook bij andere plekken die essentiƫle producten verkochten te zien, zoals drogisterijen en apotheken. Restaurants bezorgden door de sneeuwval minder eten.

iDeal

De waarde van betalingen via iDeal zijn volgens de bank recentelijk extra hard gestegen en liggen nu ruim twee derde hoger dan normaal. Ook dat komt deels door het winterweer, denkt de bank, maar ook door het bestellen en afhalen dat tot meer aankopen via iDeal heeft geleid.

De totale waarde van de pintransacties, geldopnames en betalingen via iDeal bij elkaar waren volgens de bank de afgelopen weken vrij stabiel. In de week tot en met 16 februari was het totaalbedrag wel nog altijd 7 procent minder dan normaal. Door de lockdown zijn niet-essentiƫle winkels gesloten en door de coronacrisis wordt er meer online gewinkeld.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

3 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

4 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

4 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

6 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

7 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

7 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

7 uur geleden