
'Bestellen en afhalen hebben weinig invloed op pintransacties'
AMSTERDAM (ANP) - De mogelijkheid om in de lockdown nu te bestellen en af te halen bij winkels heeft weinig invloed op de pintransacties. Dat concludeert ING. De bank ziet wel een verdere stijging van het aantal onlinebetalingen in de zeven dagen tot en met 16 februari. Dat komt volgens de bank waarschijnlijk deels door het bestellen en afhalen en deels door het winterweer dat mensen binnenhield.
Sinds woensdag 10 februari kunnen consumenten bestellingen plaatsen bij winkels en ze daar ook afhalen. Als gevolg daarvan noteert ING op diverse plekken een lichte stijging van de pin-omzet. Bij modewinkels was de stijging het grootst, daarna volgen elektronica, speelgoed, boeken en muziek en warenhuizen. De bank tekent wel aan dat de pinomzet bij deze winkels al laag was en relatief maar matig is gestegen, met zo'n 5 tot 10 procent.
Het winterse weer was ook van invloed op de pinbetalingen, al was dat tijdelijk. Bij onder meer supermarkten, drogisterijen en apotheken en tankstations daalden de transacties omdat mensen binnen bleven. Vlak voor de sneeuwval begon zagen supermarkten wel een flinke toename in pinbetalingen omdat mensen alvast eten insloegen. Dat effect was ook bij andere plekken die essentiële producten verkochten te zien, zoals drogisterijen en apotheken. Restaurants bezorgden door de sneeuwval minder eten.
iDeal
De waarde van betalingen via iDeal zijn volgens de bank recentelijk extra hard gestegen en liggen nu ruim twee derde hoger dan normaal. Ook dat komt deels door het winterweer, denkt de bank, maar ook door het bestellen en afhalen dat tot meer aankopen via iDeal heeft geleid.
De totale waarde van de pintransacties, geldopnames en betalingen via iDeal bij elkaar waren volgens de bank de afgelopen weken vrij stabiel. In de week tot en met 16 februari was het totaalbedrag wel nog altijd 7 procent minder dan normaal. Door de lockdown zijn niet-essentiële winkels gesloten en door de coronacrisis wordt er meer online gewinkeld.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
1 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
2 uur geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
3 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
4 uur geleden