Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

In de zaak gaat het om iemand die voor zo'n 200 euro spullen had besteld, maar ze nooit geleverd had gekregen. Bol.com wilde toch geld zien en liet de zaak voor de rechter komen. Maar die heeft de vordering afgewezen en de koopovereenkomst nietig verklaard. Bol.com zou namelijk niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat met het klikken op de bestelknop een betalingsverplichting werd aangegaan.

Jurist Boudewijn Kamphuijs van juridisch adviesbureau Aliter Melius legt uit dat de rechter zich baseert op antwoorden die het Europees Hof van Justitie in april gaf na vragen van een Duitse rechtbank. Die zaak ging over een man die zijn hotelboeking weigerde te betalen aan Booking.com. Volgens het hof in Luxemburg moet op de bestelknop een goed leesbare en ondubbelzinnige vermelding van de betalingsverplichting worden aangebracht.

Betalingsverplichting

Bol.com heeft zijn bestelknop inmiddels aangepast naar "bestellen en betalen" in plaats van "bestelling afronden", zodat het voor consumenten duidelijker is dat zij een betalingsverplichting aangaan. Een woordvoerster laat weten dat de webwinkel werd verrast door de antwoorden van het Europese Hof van eerder dit jaar.

Volgens haar is de juridische wereld ook nog verdeeld over hoe strikt de antwoorden van het Europese Hof moeten worden geïnterpreteerd. "In onze visie is het voldoende duidelijk dat een consument een betalingsverplichting aangaat op het moment dat er op "bestelling afronden" wordt geklikt, ook gezien dit bij vrijwel al onze 13 miljoen klanten goed gaat", benadrukt ze verder.

Meer webwinkels

Kamphuijs denkt evenwel dat de uitspraak in Amsterdam grote gevolgen kan hebben. Volgens hem voldoen meer webwinkels met hun bestelknop niet aan de wettelijke verplichtingen. Iedereen die ook nog een rekening heeft openstaan bij bol.com of een andere webwinkel, raadt hij aan niet zomaar tot betalen van het volledige openstaande bedrag over te gaan. De jurist denkt dat dit vonnis anderen een goede kans biedt om hun gelijk te halen bij de kantonrechter.

Brancheorganisatie van webwinkels Thuiswinkel.org geeft aan dat het probleem inderdaad bij meerdere webwinkels kan spelen. "Daarom informeren wij onze leden via onze kanalen over de wetten en regels", zo klinkt het.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

7 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

9 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

9 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

11 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

12 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

20 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

22 uur geleden