Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

In de zaak gaat het om iemand die voor zo'n 200 euro spullen had besteld, maar ze nooit geleverd had gekregen. Bol.com wilde toch geld zien en liet de zaak voor de rechter komen. Maar die heeft de vordering afgewezen en de koopovereenkomst nietig verklaard. Bol.com zou namelijk niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat met het klikken op de bestelknop een betalingsverplichting werd aangegaan.

Jurist Boudewijn Kamphuijs van juridisch adviesbureau Aliter Melius legt uit dat de rechter zich baseert op antwoorden die het Europees Hof van Justitie in april gaf na vragen van een Duitse rechtbank. Die zaak ging over een man die zijn hotelboeking weigerde te betalen aan Booking.com. Volgens het hof in Luxemburg moet op de bestelknop een goed leesbare en ondubbelzinnige vermelding van de betalingsverplichting worden aangebracht.

Betalingsverplichting

Bol.com heeft zijn bestelknop inmiddels aangepast naar "bestellen en betalen" in plaats van "bestelling afronden", zodat het voor consumenten duidelijker is dat zij een betalingsverplichting aangaan. Een woordvoerster laat weten dat de webwinkel werd verrast door de antwoorden van het Europese Hof van eerder dit jaar.

Volgens haar is de juridische wereld ook nog verdeeld over hoe strikt de antwoorden van het Europese Hof moeten worden geïnterpreteerd. "In onze visie is het voldoende duidelijk dat een consument een betalingsverplichting aangaat op het moment dat er op "bestelling afronden" wordt geklikt, ook gezien dit bij vrijwel al onze 13 miljoen klanten goed gaat", benadrukt ze verder.

Meer webwinkels

Kamphuijs denkt evenwel dat de uitspraak in Amsterdam grote gevolgen kan hebben. Volgens hem voldoen meer webwinkels met hun bestelknop niet aan de wettelijke verplichtingen. Iedereen die ook nog een rekening heeft openstaan bij bol.com of een andere webwinkel, raadt hij aan niet zomaar tot betalen van het volledige openstaande bedrag over te gaan. De jurist denkt dat dit vonnis anderen een goede kans biedt om hun gelijk te halen bij de kantonrechter.

Brancheorganisatie van webwinkels Thuiswinkel.org geeft aan dat het probleem inderdaad bij meerdere webwinkels kan spelen. "Daarom informeren wij onze leden via onze kanalen over de wetten en regels", zo klinkt het.

Meer uit Financieel

Kamer eist uitleg over 'belastingontwijking' en afspraken OCI

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met spoed uitleg van het demissionaire kabinet over een NRC-bericht dat het Nederlandse chemieconcern OCI dividendbelasting ontwijkt door een maas in de wet te gebruiken. Dit moet uiterlijk donderdagmiddag komen: op die dag houdt het bedrijf ook zijn aandeelhoudersvergadering. Partijen willen weten wat het bericht betekent voor de groene maatwerkafspraken die het kabinet wil maken met OCI, en waartoe een eerste stap al is gezet.

2 uur geleden
Beloningsfunctie TikTok Lite voorlopig uitgezet na zorgen Brussel

BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, stopt voorlopig met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app, omdat daarover in Brussel zorgen zijn. Het Chinese internetbedrijf wil zo een dreigende ban van de Europese Commissie voor de functie voorkomen.

3 uur geleden
Europees Parlement stemt in met 'zorgplicht' grote bedrijven

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met nieuwe Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan. De eindstemming viel op dezelfde dag als de rampzalige brand in een kledingfabriek in Bangladesh elf jaar geleden, waardoor wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen weer hoog op de agenda kwam.

3 uur geleden
EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

4 uur geleden
Beleggers positief over gestegen bierverkoop Heineken

AMSTERDAM (ANP) - De kwartaalcijfers van Heineken zijn woensdag goed ontvangen aan het Damrak. De bierbrouwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een opsteker, want vorig jaar daalden de biervolumes nog. Het aandeel Heineken werd bijna 2 procent hoger gezet. Topman Dolf van den Brink sprak van een "bemoedigende start van 2024".

4 uur geleden
Fouquet officieel topman ASML, twee beeldbepalers vertrekken

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft een nieuwe topman, Christophe Fouquet. Het Veldhovense techbedrijf formaliseerde de benoeming van de Fransman als hoogste leidinggevende op de aandeelhoudersvergadering. Daarmee nam ASML ook afscheid van twee beeldbepalende leiders, Peter Wennink en technologisch topman Martin van den Brink. Onder hun leiding groeide ASML uit tot het waardevolste technologiebedrijf van Europa.

4 uur geleden
Aanvechter megabonus Musk wil niet dat zaak in Texas verdergaat

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aandeelhouder van Tesla die met succes het beloningspakket van 56 miljard dollar van topman Elon Musk heeft aangevochten, laat opnieuw van zich horen. Hij vraagt de rechtbank in Delaware om een bevel dat Musk verbiedt de zaak opnieuw in Texas te procederen.

5 uur geleden