Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bestand tussen Israël en Hamas in de komende dagen'

'Bestand tussen Israël en Hamas in de komende dagen'

JERUZALEM (ANP) - Israël en Hamas worden het waarschijnlijk in de komende twee dagen eens over een wapenstilstand. Dat zeggen bronnen bij de strijdende partijen tegen internationale media.

Bij zo'n bestand zou eerst een einde komen aan de Israëlische bombardementen op doelen in de Gazastrook, zeggen een hoge Israëlische functionaris en andere ingewijden tegen de Amerikaanse krant The New York Times. Ook stopt Israël met pogingen om topfiguren te doden van Hamas. Dat moet de grootschalige raketbeschietingen op Israël stoppen.

Israël eist op zijn beurt dat Hamas stopt met het graven van tunnels richting Israël die gebruikt kunnen worden om aanvallen mee uit te voeren. De Israëliërs verlangen verder dat er een einde komt aan gewelddadige protesten aan de grens van de Gazastrook en Israël.

Wederzijdse overeenkomst

Op een later moment zouden ook doden en gevangenen kunnen worden uitgewisseld. Israël zou ook bereid zijn om weer goederen toe te laten tot de Gazastrook, een verarmde Palestijnse enclave aan de kust. De Israëlische regering heeft publiekelijk overigens nog niet toegegeven dat ze om de tafel zit met Hamas.

Een Hamas-functionaris toonde zich optimistisch over de uitkomst van de onderhandelingen. "Ik denk dat de huidige inspanningen rond een wapenstilstand een succes zullen worden", zei Moussa Abu Marzouk bij de Libanese televisiezender al-Mayadeen. "Ik verwacht binnen twee dagen een bestand op basis van een wederzijdse overeenkomst."

Israël zou bij onderhandelingen onder meer worden vertegenwoordigd door Meir Ben-Shabbat, de nationale veiligheidsadviseur. Die heeft naar verluidt een hechte relatie met premier Benjamin Netanyahu. Twee prominente Hamas-onderhandelaars, onder wie commandant Marwan Issa, hebben volgens de Amerikaanse krant nauwe banden met de Egyptische inlichtingendienst. Egypte speelt een coördinerende rol tijdens de onderhandelingen.

240 doden

Israël en Hamas hebben in het verleden ook al wapenstilstanden gesloten. Toen liepen onderhandelingen soms vertraging op doordat sommige belangrijke Hamas-functionarissen slecht bereikbaar zijn. Die zouden vrezen dat ze worden geliquideerd door Israël en zitten vaak ondergedoken. Ze gebruiken dan ook geen elektronische apparaten.

De strijd gaat tijdens het overleg wel door en heeft inmiddels het leven gekost aan bijna 240 mensen. De Palestijnse autoriteiten hebben melding gemaakt van 227 doden door de Israëlische bombardementen in het dichtbevolkte gebied. De Israëlische politie zegt dat in Israël twaalf mensen zijn omgekomen door raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Internationaal groeit de druk om tot een wapenstilstand te komen, ook vanuit de Verenigde Staten. Die worden gezien als de belangrijkste buitenlandse bondgenoot van Israël. De Amerikaanse president Joe Biden maakte Netanyahu woensdag duidelijk "aanzienlijke de-escalatie" te verwachten zodat kan worden toegewerkt naar een bestand.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley schrijft 'maak ze af' op Israëlische granaat

TEL AVIV (ANP) - De voormalige Amerikaanse presidentskandidate Nikki Haley is gefotografeerd terwijl ze 'Finish Them' (maak ze af) schreef op een granaat van de Israëlische luchtmacht. De Republikeinse politica is op bezoek in Israël.

50 minuten geleden
Zuid-Afrikaans ANC dreigt na 30 jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD (ANP) - Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

1 uur geleden
Jury in zwijggeldzaak Trump begint woensdag met beraadslagen

NEW YORK (ANP) - De jury in het zwijggeldproces tegen Donald Trump begint woensdag te beraadslagen over de vraag of de voormalige Amerikaanse president moet worden veroordeeld voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten. Dat melden Amerikaanse media. De beraadslagingen beginnen nadat de rechter de jury instructies heeft gegeven.

2 uur geleden
Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

LONDEN (ANP) - Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf. Vorig jaar voltrokken zestien landen doodvonnissen, het kleinste aantal sinds de mensenrechtenorganisatie in 1977 begon met rapporteren over doodstraffen.

3 uur geleden
Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vastgelegd in de grondwet van Haïti.

3 uur geleden
Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen "kalm, veilig en zonder angst" kunnen stemmen.

5 uur geleden
Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

NEW YORK (ANP/RTR) - Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om "het moorden in Rafah te stoppen". Dat zei de Algerijnse VN-ambassadeur Amar Bendjama na een bijeenkomst van de vijftien leden van de raad over de oorlog in Gaza. Het overleg was achter gesloten deuren.

5 uur geleden