Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

DEN HAAG (ANP) - Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit nog wel eens fout. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

In december voerde de ILT ook al inspecties uit. Toen bleek dat van de 39 gecontroleerde coronatestlocaties er 22 het afval niet goed verpakten en afvoerden. De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes werden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet, gaf de inspectie destijds onder meer aan.

Bij herinspecties bij tien eerder bezochte locaties bleek onlangs dat onjuist afvoeren van mogelijk besmettelijk afval er niet meer voorkomt, aldus de ILT. Ook hield de ILT 77 nieuwe inspecties, 32 bij GGD-locaties en 35 bij commerciële, en daaruit blijkt dat het nu weliswaar beter gaat, maar dat het toch nog geregeld fout gaat. Van de commerciële testlocaties voerden 14 het mogelijk met Covid-19 besmette afval af als regulier bedrijfsafval, van de GGD-testlocaties ging dit bij 4 nog niet goed.

Wettelijke regels

Verder werden bij 1 GGD-locatie en bij 6 commerciële testlocaties de keel- en neusmonsters niet verpakt en vervoerd volgens de wettelijke regels. Zo ontbrak bijvoorbeeld absorptiemateriaal tussen de verpakkingen. Een keer trof de ILT monstermateriaal in een sealbag tussen de voorstoelen van een voertuig aan.

Bij commerciële teststraten blijft de ILT extra alert. "Hier worden nog veel grote en kleine overtredingen gemaakt", aldus de inspectie. Een kleine fout is bijvoorbeeld het ontbreken van gevaaretiketten op bulkcontainers of op verpakkingen van het afval.

Er werden geen teststraten stilgelegd nadat overtredingen werden geconstateerd, vanwege de maatschappelijke noodzaak van het testen op corona. De locaties moesten overtredingen wel direct oplossen. De ILT waarschuwt dat als bij herinspecties opnieuw overtredingen worden aangetroffen er bestuurlijk of strafrechtelijk wordt opgetreden.

Meer uit Binnenland

Feyenoord gehuldigd op Binnenrotte na bekerwinst

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse club Feyenoord wordt gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van de stad. De voetballers wonnen zondagavond in De Kuip met 1-0 de strijd om de KNVB-beker van het Nijmeegse NEC.

25 minuten geleden
Civiele rechter buigt zich over mondkapjesdeal Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Staat staat maandag in de rechtbank in Amsterdam tegenover het bedrijf van Sywert van Lienden en twee compagnons in een zaak over de omstreden mondkapjesdeal. De overheid wil de miljoenen terug die met de handel in mondkapjes zijn verdiend.

26 minuten geleden
Kwart van de ouders maakt geen gebruik van ouderschapsverlof

ZAANDAM (ANP) - Meer dan een kwart van de ouders in loondienst maakt geen gebruik van de ouderschapsverlofregeling. Tegelijkertijd neemt het verzuim onder jongvolwassenen toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV en inzetbaarheidsspecialist Robidus, onderdeel van verzekeraar ASR.

3 uur geleden
Huldiging Feyenoord maandag op de Binnenrotte

ROTTERDAM (ANP) - KNVB-bekerwinnaar Feyenoord wordt maandag gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam. De club won zondagavond in De Kuip met 1-0 van NEC uit Nijmegen.

7 uur geleden
Deken bemiddelt tussen Sywert van Lienden en SHA

AMSTERDAM (ANP) - De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bemiddeld tussen Sywert van Lienden en de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Onderwerp van gesprek was het beslag dat door de stichting is gelegd op Van Liendens bezittingen. Dat bevestigt advocaat Jaap-Willem Roozemond, die Van Lienden sinds deze week kosteloos bijstaat, na berichtgeving door het FD.

8 uur geleden
Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

IJMUIDEN (ANP) - Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling 'Samen voor schone lucht'. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

11 uur geleden
Bank op A2 bij Vught, automobilisten moeten uitwijken

VUGHT (ANP) - Op de A2 bij Vught heeft zondag een bank gestaan. Uit een filmpje dat Rijkswaterstaat op X heeft geplaatst, blijkt dat automobilisten moesten uitwijken via de vluchtstrook om een botsing ermee te voorkomen.

13 uur geleden