Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

DEN HAAG (ANP) - Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit nog wel eens fout. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

In december voerde de ILT ook al inspecties uit. Toen bleek dat van de 39 gecontroleerde coronatestlocaties er 22 het afval niet goed verpakten en afvoerden. De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes werden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet, gaf de inspectie destijds onder meer aan.

Bij herinspecties bij tien eerder bezochte locaties bleek onlangs dat onjuist afvoeren van mogelijk besmettelijk afval er niet meer voorkomt, aldus de ILT. Ook hield de ILT 77 nieuwe inspecties, 32 bij GGD-locaties en 35 bij commerciële, en daaruit blijkt dat het nu weliswaar beter gaat, maar dat het toch nog geregeld fout gaat. Van de commerciële testlocaties voerden 14 het mogelijk met Covid-19 besmette afval af als regulier bedrijfsafval, van de GGD-testlocaties ging dit bij 4 nog niet goed.

Wettelijke regels

Verder werden bij 1 GGD-locatie en bij 6 commerciële testlocaties de keel- en neusmonsters niet verpakt en vervoerd volgens de wettelijke regels. Zo ontbrak bijvoorbeeld absorptiemateriaal tussen de verpakkingen. Een keer trof de ILT monstermateriaal in een sealbag tussen de voorstoelen van een voertuig aan.

Bij commerciële teststraten blijft de ILT extra alert. "Hier worden nog veel grote en kleine overtredingen gemaakt", aldus de inspectie. Een kleine fout is bijvoorbeeld het ontbreken van gevaaretiketten op bulkcontainers of op verpakkingen van het afval.

Er werden geen teststraten stilgelegd nadat overtredingen werden geconstateerd, vanwege de maatschappelijke noodzaak van het testen op corona. De locaties moesten overtredingen wel direct oplossen. De ILT waarschuwt dat als bij herinspecties opnieuw overtredingen worden aangetroffen er bestuurlijk of strafrechtelijk wordt opgetreden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door. Ze worden dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie.

43 minuten geleden
Grote brand op militair oefenterrein op Leusderheide

LEUSDEN (ANP) - De brandweer is dinsdagmiddag met groot materieel uitgetrokken om een brand op de Leusderheide te blussen. Daar staat een flink deel van een militair oefenterrein van Defensie in de brand. Tientallen brandweerauto's en meerdere pelotons zijn bezig de vuurzee te bestrijden.

1 uur geleden
Kuipers wordt bestuurslid van ziekenhuisgroep in Singapore

ROTTERDAM (ANP) - Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), wordt lid van het bestuur van het National University Health System (NUHS) in Singapore. De functie is volgens hem alleen toezichthoudend. Kuipers is de eerste buitenlander die een plek krijgt in het bestuur van de ziekenhuisgroep, aldus het Erasmus MC waar Kuipers momenteel bestuursvoorzitter is.

4 uur geleden
‘Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'

LELYSTAD (ANP) - De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

5 uur geleden
UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen

DEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet.

8 uur geleden
Eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs geëerd tijdens Aletta-jaar

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) trapt dinsdag het Aletta-jaar af. Het is op 20 april precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef bij de universiteit. Jacobs werd na haar studie de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

10 uur geleden
Mensen uit 1952 krijgen vervroegd uitnodiging voor coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona, eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.

10 uur geleden