Besluit Werelderfgoedcomité over nominaties Nederland uitgesteld
DEN HAAG (ANP) - Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft het besluit over twee Nederlandse nominaties voor de werelderfgoedlijst verschoven naar maandag. De vergadering was uitgelopen, waardoor deze nominaties die voor zondag op de agenda stonden niet meer aan bod kwamen, zegt Boris van der Ham van Stichting Werelderfgoed Nederland.
Nu wordt waarschijnlijk maandag duidelijk of deze nominaties, de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe en de Hollandse Waterlinies, de werelderfgoedstatus krijgen. Nederland heeft in totaal drie nominaties voor de werelderfgoedlijst. De derde nominatie betreft de Romeinse Limes. Hierover wordt dinsdag besloten.
De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel was om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Er zijn nog zeven koloniën te zien, maar alleen die in Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel komen in aanmerking om werelderfgoed te worden.
Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, dat Nederland moest beschermen tegen vijanden. Als het nodig was konden via de linies hele stukken land onder water worden gezet. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed.
De Romeinse Limes (Latijn voor grens) in Duitsland en Nederland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Op tal van plekken zijn nog resten van de Limes te zien, onder meer bij Nijmegen waar een groot Romeins fort met een stad was. De Limes in Nederland en Duitsland maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Delen van die grenzen staan al op de werelderfgoedlijst.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Nederland geeft Indonesië vrijdag 288 cultureel erfgoedstukken terug. Ze zijn in de koloniale tijd "onterecht" mee naar Nederland genomen, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het zijn objecten uit de Rijkscollectie die tot nu toe beheerd zijn door het Wereldmuseum, dat meerdere vestigingen en depots in het land heeft.
34 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft donderdag tijdens zijn afscheid in de Doelen een hoge Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is daardoor nu Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Getuigen van het dodelijke incident bij de Erasmusbrug in Rotterdam donderdagavond hebben tegen de politie verklaard dat de verdachte 'Allahu akbar' (God is de grootste) riep tijdens het incident. "We nemen dat mee in het onderzoek, maar het is voor nu te vroeg om er een label aan te geven", aldus een woordvoerder van de politie.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Door een steekincident in Rotterdam is iemand om het leven gekomen, een ander raakte zwaargewond. Dat meldt de politie donderdag. Een man is aangehouden. Ook hij raakte gewond.
4 uur geledenROERMOND (ANP) - Jos van Rey stopt op 7 november als wethouder van de gemeente Roermond, zo heeft zijn partij de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) donderdag bekendgemaakt. Hij blijft wel raadslid voor zijn partij.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - "Het ziet er goed uit" wat betreft de opvang van asielzoekers in Ter Apel, liet een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagmiddag weten. Het orgaan denkt in de nacht iedereen op te kunnen vangen, waardoor niemand buiten hoeft te slapen, omdat er geen plek voor hen is gevonden.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Door het verwachte warme weer kan het komende zondag een zware editie van de Dam tot Damloop worden. Organisator Le Champion waarschuwt deelnemers en roept hen op om het looptempo te verlagen. "Loop verstandig en houd medelopers in de gaten", zo klinkt het.
8 uur geleden