Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besluit Asscher maakt kans op aftreden kabinet nog groter

Besluit Asscher maakt kans op aftreden kabinet nog groter

DEN HAAG (ANP) - De kans dat het kabinet aftreedt, is met het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA alleen maar toegenomen. De kleinere coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie twijfelen over aftreden. Voor die partijen kan het besluit van Asscher een extra aansporing zijn om de stekker uit het kabinet te trekken, verwachten ingewijden.

De roep vanuit de oppositie om op te stappen zwelt bovendien aan. SP en GroenLinks zeggen dat premier Mark Rutte "in de voetsporen van" Asscher moet aftreden. In coalitiekringen valt daarnaast te horen dat opstappen van het kabinet ruimte zou bieden aan kritische zelfreflectie vanuit de Kamer. Het debat van volgende week zou, zeker met het jongste besluit van Asscher, anders volledig in het teken staan van de politieke consequenties van het toeslagenrapport. Verschillende partijen willen dat de Kamer ook goed zelf kijkt naar zijn eigen rol in het overheidsschandaal.

Het rapport wijst namelijk niet alleen naar het kabinet, maar ook naar de Kamer. Mede door toedoen van het parlement, dat fel reageerde op een aantal geruchtmakende fraudezaken, werd de ontspoorde jacht op fraudeurs door de Belastingdienst mogelijk gemaakt. Hierdoor werden duizenden ouders in de ellende gestort.

Motie van wantrouwen

Een dreigende motie van wantrouwen, die wordt ingediend als het kabinet zelf niet aftreedt, speelt ook mee. Vrijwel de volledige oppositie zegt deze hoe dan ook te steunen. Zelfs de SGP, een steunpilaar van het kabinet, legt de vertrouwensvraag nadrukkelijk op tafel. De PvdA heeft hierover officieel nog geen besluit genomen. Maar de verwachting is dat het aftreden van Asscher het beter uitlegbaar maakt voor de sociaaldemocraten om ook het kabinet weg te sturen, als het zelf niet tot opstappen zou besluiten.

Partijen benadrukken dat hun besluit uiteindelijk zal worden gebaseerd op inhoudelijke gronden. Veel betrokkenen erkennen evenwel dat politieke afwegingen een serieuze rol spelen, ook met het oog op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Meer uit Politiek

Kamer stemt niet over geld pechgeneratie, Dijkgraaf teleurgesteld

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag toch niet gestemd over een plan van NSC om de 'pechgeneratie' tegemoet te komen voor de gestegen rente op studieleningen. Voor het plan is volgens de partij onvoldoende draagvlak. Partijleider Pieter Omtzigt kreeg afgelopen najaar - toen nog als onafhankelijk Kamerlid - voldoende steun voor het plan om het belastingvoordeel voor expats flink te versoberen. Daar wilde hij de tegemoetkoming voor studenten uit betalen, zonder precies uit te werken hoe. Dat blijft nu onduidelijk, tot teleurstelling van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

10 uur geleden
NSC en VVD onder vuur in debat over enquête naar fraudebeleid

DEN HAAG (ANP) - NSC en VVD krijgen harde kritiek van andere partijen omdat ze nog niet onomwonden willen zeggen de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over te nemen. NSC wil het liefst met de hele Kamer een motie steunen, en kijkt dus naar de grootste partij en onderhandelingspartner PVV. De VVD heeft nog een aantal vragen over de adviezen.

10 uur geleden
Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

10 uur geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

11 uur geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

18 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

20 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden