Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besluit Asscher maakt kans op aftreden kabinet nog groter

Besluit Asscher maakt kans op aftreden kabinet nog groter

DEN HAAG (ANP) - De kans dat het kabinet aftreedt, is met het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA alleen maar toegenomen. De kleinere coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie twijfelen over aftreden. Voor die partijen kan het besluit van Asscher een extra aansporing zijn om de stekker uit het kabinet te trekken, verwachten ingewijden.

De roep vanuit de oppositie om op te stappen zwelt bovendien aan. SP en GroenLinks zeggen dat premier Mark Rutte "in de voetsporen van" Asscher moet aftreden. In coalitiekringen valt daarnaast te horen dat opstappen van het kabinet ruimte zou bieden aan kritische zelfreflectie vanuit de Kamer. Het debat van volgende week zou, zeker met het jongste besluit van Asscher, anders volledig in het teken staan van de politieke consequenties van het toeslagenrapport. Verschillende partijen willen dat de Kamer ook goed zelf kijkt naar zijn eigen rol in het overheidsschandaal.

Het rapport wijst namelijk niet alleen naar het kabinet, maar ook naar de Kamer. Mede door toedoen van het parlement, dat fel reageerde op een aantal geruchtmakende fraudezaken, werd de ontspoorde jacht op fraudeurs door de Belastingdienst mogelijk gemaakt. Hierdoor werden duizenden ouders in de ellende gestort.

Motie van wantrouwen

Een dreigende motie van wantrouwen, die wordt ingediend als het kabinet zelf niet aftreedt, speelt ook mee. Vrijwel de volledige oppositie zegt deze hoe dan ook te steunen. Zelfs de SGP, een steunpilaar van het kabinet, legt de vertrouwensvraag nadrukkelijk op tafel. De PvdA heeft hierover officieel nog geen besluit genomen. Maar de verwachting is dat het aftreden van Asscher het beter uitlegbaar maakt voor de sociaaldemocraten om ook het kabinet weg te sturen, als het zelf niet tot opstappen zou besluiten.

Partijen benadrukken dat hun besluit uiteindelijk zal worden gebaseerd op inhoudelijke gronden. Veel betrokkenen erkennen evenwel dat politieke afwegingen een serieuze rol spelen, ook met het oog op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in maart.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

tati 1 3 maanden geleden
eigenlijk moet de hele kamer weg, want zij hebben aldoor mee gestemd met de maatregelen, vooral Klaver en Jetten, nu maken ze een hoop stampij om de aandacht daarvan af te leiden

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden