Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beslis per geval of verplichten van negatieve test nodig is'

'Beslis per geval of verplichten van negatieve test nodig is'

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet per situatie beoordelen of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Testbewijzen kunnen in sommige situaties - zoals een lockdown - vrijheden vergroten, en in andere situaties vrijheden beperken. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die op dat moment gelden", concludeert de Gezondheidsraad.

Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om advies gevraagd. Het kabinet bekijkt of testbewijzen kunnen helpen om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat mensen alleen op kantoor mogen werken of naar school mogen gaan wanneer ze aantonen dat ze onlangs negatief zijn getest op het coronavirus.

Op sommige plekken mogen mensen sowieso niet worden geweigerd, zegt de Gezondheidsraad. Het gaat dan bijvoorbeeld om stembureaus. Bij andere plekken moet de overheid kijken of de testbewijzen nodig zijn. Ook moet de overheid regelmatig controleren of dat verandert, omdat "de inzet van testbewijzen op het ene moment wel en op een later moment niet meer gerechtvaardigd kan zijn".

De regel geldt al voor reizigers die Nederland binnenkomen vanuit een risicogebied. Zij moeten bewijzen dat ze binnen 72 uur voor vertrek negatief zijn getest, anders anders komen ze Nederland niet in.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

'Ook gevaar voor registratie vaccinatie door lek bij GGD'

HILVERSUM (ANP) - Het lek in de IT-systemen bij de GGD, zorgt voor veiligheidsrisico’s bij de registratie van vaccins. Dat heeft het NPO Radio1-programma Dit is de Dag uitgezocht. Eerder bleek dat lek ook al voor problemen te zorgen. Twee GGD-medewerkers probeerden dankzij het datalek persoonsgegevens uit het systeem te verhandelen op internet.

50 minuten geleden
AstraZeneca werkt met Oxford aan vaccin Zuid-Afrikaanse variant

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin van de farmaceut ook al beschermt tegen die variant, al is niet zeker in welke mate.

1 uur geleden
Wereldwijd meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld

BALTIMORE (ANP) - Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, volgens de telling van de Johns Hopkins University in Baltimore. Er zijn naar schatting 1,4 miljard coronatests gedaan.

2 uur geleden
Kamer wil betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat alle zorgmedewerkers op hun werk de beschikking krijgen over mond-neusmaskers (FFP2) die een betere bescherming bieden tegen onder meer het coronavirus. Een meerderheid steunt een oproep van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen.

4 uur geleden
Uitbraak van Zuid-Afrikaanse variant coronavirus in Gorinchem

GORINCHEM (ANP) - In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Meerdere mensen hebben die mutatie onder de leden. Het is de eerste uitbraak van die variant in Nederland, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid.

6 uur geleden
Onderzoek naar werking coronavaccins op kwetsbare patiënten

GRONINGEN (ANP) - Groningse onderzoekers gaan onderzoek doen naar de werking van vaccins tegen corona op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker.

7 uur geleden
Vijf coronapatiënten minder opgenomen in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen het afgelopen etmaal iets gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2375 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 5 minder dan maandag.

7 uur geleden