Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi zet opmars voort in lagere AEX, Prosus daalt na update

Besi zet opmars voort in lagere AEX, Prosus daalt na update

AMSTERDAM (ANP) - Besi zette dinsdag de opmars voort op de Amsterdamse beurs. De chiptoeleverancier sloot een dag eerder al op de hoogste koers ooit. Het aandeel steeg 1,6 procent en is dit jaar ruim in waarde verdubbeld. Ook branchegenoten ASMI en ASML gingen omhoog en wonnen 1,4 en 0,6 procent. In de chipsector wordt vooral uitgekeken naar de resultaten van het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia, die na de slotbel op Wall Street worden bekendgemaakt. Nvidia is een belangrijke speler op het gebied van kunstmatige intelligentie en tikte maandag al de hoogste koers ooit aan.

Prosus was de grootste daler in de AEX, met een min van 1,1 procent. De techinvesteerder kwam met een voorlopig handelsbericht. Het bedrijf sprak daarin van een aanzienlijke groei van de winst per aandeel in de eerste helft van zijn boekjaar. Op 29 november zal het bedrijf de volledige halfjaarcijfers presenteren.

De algehele stemming op de beurzen bleef verder terughoudend. Beleggers wachten vooral op de notulen van de rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die na sluiting van de Europese beurshandel naar buiten komen. Die aantekeningen bieden mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen van de centrale bank. In december vergadert de Fed opnieuw over het rentetarief in de Verenigde Staten.

Samenwerkingsovereenkomst

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 758,74 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 860,96 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,2 procent. Frankfurt won 0,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Avantium 3 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met supermarktketen Albert Heijn voor de ontwikkeling van duurzamere verpakkingen. Financiƫle details werden niet vermeld.

Omzetgroei

B&S Group zakte 1 procent. Het bedrijf houdt een beleggersdag en kwam met een update van zijn strategie. De bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens wil in de komende drie jaar een jaarlijkse omzetgroei realiseren van 5 tot 7 procent.

Accsys Technologies verloor 3 procent. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het versterken van hout voor de bouw, zag de omzet afgelopen halfjaar stijgen en kondigde aan in totaal zo'n 34 miljoen euro te willen ophalen met de uitgifte van aandelen en leningen.

De euro zette de opmars voort en was 1,0952 dollar waard, tegen 1,0942 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 77,47 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 81,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

37 minuten geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

1 uur geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

2 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

2 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

2 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

3 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

3 uur geleden