Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi op kop in rode AEX, Unilever onderaan na cijfers

Besi op kop in rode AEX, Unilever onderaan na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Besi was donderdag de veruit de sterkste stijger in de AEX-index, die een stevig verlies liet zien. De chiptoeleverancier ontving meer nieuwe orders in het derde kwartaal, na dalingen in de afgelopen twee kwartalen. Topman Richard Blickman sprak van solide kwartaalcijfers. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf op een flinke omzetgroei ten opzichte van het derde kwartaal. Het aandeel werd 6,6 procent hoger gezet.

De resultaten van Unilever konden beleggers niet bekoren. Het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern achter merken als Magnum en Dove boekte afgelopen kwartaal opnieuw meer omzet dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf verkocht echter minder producten. Topman Hein Schumacher kondigde ook fikse ingrepen binnen het bedrijf aan om de winstgevendheid te vergroten. Daarbij moet de aandacht meer komen te liggen op de dertig best presterende merken. Het aandeel zakte 3 procent.

Naast de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten letten beleggers ook op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank verhoogde vorige maand de rente nog voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit. Nu wordt gehoopt dat de ECB de rente voorlopig onveranderd zal laten.

ASMI

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 715,85 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 762,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,2 procent.

Naast Unilever stond ASMI in de staartgroep met een min van 2 procent. Het chipbedrijf won een dag eerder nog bijna 6 procent dankzij meevallende resultaten. In de MidKap vielen de resultaten van bodemonderzoeker Fugro (plus 7 procent) en flitshandelaar Flow Traders (plus 7 procent) in de smaak bij beleggers.

Pharming in de plus

Corbion zakte ruim 3 procent. Het speciaalchemiebedrijf kondigde bij de publicatie van de kwartaalcijfers een herstructureringsprogramma aan, waarbij het de toekomst van een groot deel van zijn activiteiten bestudeert. Arcadis won 0,7 procent. Volgens topman Alan Brookes heeft het ingenieursbureau een sterk kwartaal achter de rug.

Pharming (plus 7 procent) wist een forse omzetgroei te boeken dankzij stijgende verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de VS. In Frankfurt zakte Mercedes-Benz dik 5 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse autofabrikant.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0540 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 84,95 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 89,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

42 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

1 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

2 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

3 uur geleden