Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi onderuit, Signify wint in AEX-index na kwartaalupdates

Besi onderuit, Signify wint in AEX-index na kwartaalupdates

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs vielen vrijdag chipconcern Besi en verlichtingsbedrijf Signify op. Beleggers waren niet tevreden over de omzetontwikkeling bij Besi, terwijl de resultaten van Signify meevielen. De Europese markten lieten kleine koersuitslagen zien na een stroom van resultaten van grote bedrijven als AstraZeneca, BNP Paribas en Barclays. Op het Damrak schoot het aandeel Neways omhoog dankzij een overnamebod op het bedrijf. Daarnaast werd uitgekeken naar de economische groei en de inflatiecijfers van de eurozone, die later op de ochtend bekend worden gemaakt.

Signify (plus 6 procent) was koploper in de AEX. Het verlichtingsbedrijf wist de omzet afgelopen kwartaal op te voeren en boekte ook meer winst, ondanks materiaaltekorten. Door de coronapandemie stond de wereldwijde leveringsketen onder druk. Dat zal volgens het bedrijf ook in het tweede kwartaal invloed hebben, en in mindere mate in de tweede helft van het jaar.

Besi was hekkensluiter bij de hoofdbedrijven met een verlies van 5,7 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie had last van "unieke uitdagingen bij de productie". Zo zijn er tekorten van belangrijke en wat minder belangrijke artikelen die de chiponderneming gebruikt. Ook op het vlak van transport en logistiek lopen de zaken minder soepel dan voor de coronapandemie. Mede door de problemen met het transport, viel de omzet in het eerste kwartaal lager uit dan Besi zelf had voorzien.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 709,95 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1045,24 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

KPN won 0,8 procent. Het telecomconcern behaalde minder omzet in het eerste kwartaal maar zag de winst stijgen, mede dankzij kostenbesparingen. In de MidKap vielen de resultaten van speciaalchemiebedrijf Corbion (plus 4,3 procent) in de smaak. Heijmans klom 2,9 procent bij de kleinere bedrijven. De bouwer verkocht in het eerste kwartaal meer woningen en schroefde zijn verwachtingen voor het hele jaar op.

Neways

Neways maakte een koerssprong van bijna 13 procent. Industrieconcern VDL Groep heeft een overnamevoorstel gedaan aan de maker van elektronische componenten van 12,50 euro per aandeel in contanten. VDL is een grootaandeelhouder van Neways. De twee partijen zijn met elkaar in gesprek, maar het is nog onzeker of het voorstel tot een daadwerkelijke overname zal leiden.

De euro was 1,2115 dollar waard, tegenover 1,2109 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 64,43 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 68,08 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

7 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

8 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

9 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

12 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

14 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

15 uur geleden