Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

AMSTERDAM (ANP) - Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 5 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen. Besi meldde een bestelling te hebben gekregen voor 26 hybride bondingsystemen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Met deze systemen kunnen verschillende types chips met elkaar worden verbonden. Zo kunnen bijvoorbeeld geheugenchips aan of op een microprocessor worden geplaatst. Besi verwacht daarnaast meer orders te ontvangen voor zijn systemen van andere klanten in het tweede kwartaal.

Mede dankzij de koerswinst van Besi begon de AEX-index licht hoger aan de rustige Hemelvaartsdag. De hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 901,38 punten. Eerder deze week brak de AEX al voor het eerst in de geschiedenis door de 900 puntengrens. De MidKap daalde een fractie tot 939,36 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent en Parijs bleef vrijwel vlak.

De Londense FTSE-index won een fractie in afwachting van het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank laat de rente waarschijnlijk opnieuw onveranderd. Beleggers zullen dan ook vooral letten op signalen over wanneer de Britse rente gaat dalen. Op de beursvloeren wordt gehoopt op eerste renteverlaging in juni.

Gesloten

De aandelenmarkten in Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Finland bleven dicht op Hemelvaartsdag. Ook zijn veel bedrijven gesloten.

Naast Besi stonden betaalbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,5 procent. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

Ex dividend

Philips (min 0,7 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat de aandelen van het zorgtechnologiebedrijf geen recht meer bieden op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt. Ook het aandeel van technologiegroep TKH (min 3 procent) noteerde ex dividend.

Metalengroep AMG was de sterkste stijger in de MidKap, met een plus van 2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 0,5 procent, na de koerswinst van bijna 5 procent een dag eerder.

De euro was 1,0742 dollar waard, tegen 1,0752 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 79,38 dollar. Een vat Brentolie werd 0,3 procent duurder op 83,85 dollar.

Meer uit Financieel

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

2 minuten geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

15 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

16 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

16 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

17 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

19 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

20 uur geleden