Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi en Signify uitschieters op drukke beursdag

Besi en Signify uitschieters op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet vrijdag weinig beweging zien ondanks flinke koersuitslagen van chipconcern Besi en verlichtingsbedrijf Signify. Beleggers waren niet tevreden over de omzetontwikkeling bij Besi en deden het aandeel van de hand. Signify werd daarentegen flink hoger gezet dankzij meevallende resultaten. Ook elders in Europa werd de beurshandel gedomineerd door de aanhoudende stroom van kwartaalcijfers van grote bedrijven als AstraZeneca, BNP Paribas en Barclays.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 708,80 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1039,68 punten en Parijs verloor een fractie. Frankfurt en Londen wonnen tot 0,4 procent na een reeks van macro-economische cijfers. De inflatie in de eurozone liep in april verder op en de economie van het eurogebied liet afgelopen kwartaal opnieuw een krimp zien.

Signify was de sterkste stijger bij de AEX-bedrijven met een plus van 6,7 procent. Het verlichtingsbedrijf wist de omzet afgelopen kwartaal op te voeren en boekte ook meer winst, ondanks materiaaltekorten vanwege toeleveringsproblemen door de coronapandemie. Besi (min 5,6 procent) sloot de rij. De toeleverancier aan de chipindustrie kampte met "unieke uitdagingen bij de productie". Ook op het vlak van transport en logistiek liepen de zaken minder soepel dan voor de pandemie. Mede door de problemen met het transport viel de kwartaalomzet lager uit dan het bedrijf zelf had voorzien.

KPN

KPN won 1 procent. Het telecomconcern behaalde afgelopen kwartaal minder omzet maar zag de winst stijgen, mede dankzij kostenbesparingen. Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans 0,3 procent. De bouwer verkocht in het eerste kwartaal meer woningen en schroefde zijn verwachtingen voor het hele jaar op. Detacheerder Brunel steeg 2,8 procent dankzij meevallende resultaten.

Neways werd dik 12 procent meer waard. De maker van elektronische componenten heeft een overnamevoorstel ontvangen van industrieconcern VDL Groep van 12,50 euro per aandeel. Of het voorstel van VDL, een grootaandeelhouder van Neways, daadwerkelijk tot een overname zal leiden is nog onzeker.

Barclays

In Londen zakte Barclays 5 procent en BNP Paribas verloor 1,1 procent in Parijs, ondanks dat de twee grote banken afgelopen kwartaal meer winst boekten dan verwacht. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht ondanks de perikelen rond zijn coronavaccin en won 3,5 procent.

De euro was 1,2093 dollar waard, tegenover 1,2109 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent in prijs tot 64,24 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 67,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiƫle moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

3 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

4 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieƫn zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden