Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi en KPN dalen op Damrak na kwartaalcijfers

Besi en KPN dalen op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi en telecomconcern KPN werden dinsdag lager gezet op de Amsterdamse beurs na publicatie van de kwartaalberichten. Buiten het Damrak kwamen grote bedrijven als Novartis, UBS en Reckitt Benckiser met resultaten. De Europese aandelenmarkten lieten bescheiden winsten zien in navolging van de nieuwe recordstanden op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar de kwartaalrapporten van de grote Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 814,14 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1073,21 punten. Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent.

Besi (min 2,7 procent) was hekkensluiter in de AEX. De chiptoeleverancier zag de omzet in het derde kwartaal bijna verdubbelen in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van het tweede kwartaal daalden de inkomsten wel, mede vanwege problemen in de toeleveringsketen. Voor het vierde kwartaal rekent Besi op een omzetdaling met 5 tot 15 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Branchegenoot ASMI (min 0,4 procent) brengt na sluiting van de Europese beurzen de resultaten naar buiten.

KPN

KPN verloor 0,6 procent. De telecomaanbieder is er afgelopen kwartaal opnieuw in geslaagd om meer omzet te halen uit mobiele diensten voor particulieren. Ook deed het telecombedrijf goede zaken op de zakelijke markt. De Franse concurrent Orange, die ook met resultaten kwam, zakte 3,7 procent in Parijs. Shell daalde 0,2 procent. Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns, vanwege de verontrustende klimaatrapporten.

In Z├╝rich klom UBS 2 procent. De Zwitserse bank, die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, boekte in het derde kwartaal de hoogste winst sinds het eerste kwartaal van 2015. Novartis won 1 procent. De Zwitserse farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst. In Londen steeg Reckitt Benckiser 4,5 procent. De Britse producent van consumentengoederen schroefde de omzetverwachting voor het hele jaar op na een sterk derde kwartaal. Het concern achter de keelpijntabletten Strepsils verkocht meer van zijn middelen tegen griep en verkoudheid.

De euro was 1,1599 dollar waard, tegen 1,1613 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 83,56 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 85,87 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen rond verkeerd gebruik slots

DEN HAAG (ANP) - De luchtvaartmaatschappijen British Airways, easyJet, TUI Airlines en Vueling krijgen boetes van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro voor het verkeerd gebruik van slots op Schiphol en Eindhoven Airport. De boetes worden opgelegd door de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit).

6 minuten geleden
Vivendi wil reclamebedrijf Havas naar Amsterdamse beurs brengen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse media- en entertainmentconcern Vivendi overweegt het reclame- en communicatiebureau Havas apart naar de Amsterdamse beurs te brengen. De beursgang moet plaatsvinden na de opsplitsing van het Franse concern in drie afzonderlijke onderdelen. Havas is een van de grootste reclamebureaus ter wereld met activiteiten in meer dan honderd landen en een jaaromzet van zo'n 2,7 miljard euro. Havas is ook in Nederland actief.

7 minuten geleden
Ryanair onderuit op beurs, AEX toont licht herstel

AMSTERDAM (ANP) - Ryanair ging maandag hard onderuit op de beurs in Dublin. De Ierse luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal fors minder winst door flinke druk op de ticketprijzen. De budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht. Het aandeel werd ruim 11 procent lager gezet.

1 uur geleden
Topman Delta Air Lines biedt excuses aan voor vluchtannuleringen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De topman van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft zijn excuses aangeboden voor het annuleren van duizenden vluchten tijdens het drukste reisweekend van de zomer. De in Atlanta gevestigde luchtvaartmaatschappij zag veel van haar systemen uitvallen door de wereldwijde computerstoring op vrijdag.

2 uur geleden
Aandacht voor Unilever en Amerikaanse politiek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Unilever. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is volgens persbureau Bloomberg aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het bedrijf willen kopen. Dat onderdeel, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn.

2 uur geleden
Ryanair ziet winst fors dalen door lagere ticketprijzen

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald door flinke druk op de ticketprijzen. Ryanair verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht.

2 uur geleden
Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

3 uur geleden