Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Besi aan kop in lagere AEX, Atos keldert na winstalarm

Besi aan kop in lagere AEX, Atos keldert na winstalarm

AMSTERDAM (ANP) - Besi ging maandag aan kop in de Amsterdamse AEX-index. De chiptoeleverancier profiteerde van een koopadvies en een positief handelsbericht van de Taiwanese chipfabrikant TSMC. Het Franse IT-bedrijf Atos ging daarentegen hard onderuit in Parijs na een winstalarm. De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef verder terughoudend.

Beleggers wachten op de aftrap van het cijferseizoen in de Verenigde Staten later deze week en het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Vorige week heerste er al onrust onder beleggers nadat de Amerikaanse centrale bank liet doorschemeren dat de rente mogelijk sneller zal worden verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 784,83 punten. De MidKap daalde ook 0,5 procent, tot 1078,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Besi

Besi klom 4,5 procent, mede dankzij een koopadvies van Bank of America. De Taiwanese chipmaker TSMC boekte daarnaast voor het zesde kwartaal op rij een recordomzet dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips. Branchegenoten ASML en ASMI verloren daarentegen ruim 1 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en chemicaliëndistributeur IMCD waren de grootste dalers bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met verliezen tot 3 procent.

In de MidKap sloot laadpalenfabrikant Alfen de rij met een verlies van 2,7 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en bodemonderzoeker Fugro waren de sterkste stijgers met winsten van 1,7 en 1,4 procent.

Atos

In Parijs raakte Atos 16 procent kwijt. De IT-dienstverlener waarschuwde voor tegenvallende jaarresultaten. Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar dalen, terwijl er was gerekend op stabiele opbrengsten. Ook de operationele marge viel lager uit dan verwacht door hogere kosten en vertragingen van projecten door toeleveringsproblemen.

Sodexo won 0,4 procent. Het Franse catering- en schoonmaakbedrijf heeft het Amerikaanse Frontline Food Services overgenomen. Met de aankoop breidt het bedrijf zijn diensten op het gebied van maaltijdbezorging verder uit.

De euro was 1,1321 dollar waard, tegen 1,1351 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 79,22 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 82,13 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

26 minuten geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

14 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

15 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

16 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

17 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 uur geleden