Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beroemde Sagrada Familia eerst voor bestrijders virus open

Beroemde Sagrada Familia eerst voor bestrijders virus open

BARCELONA (ANP/RTR) - De wereldberoemde kerk Sagrada Familia in Barcelona is zaterdag voor het eerst in bijna vier maanden heropend voor publiek. Als eersten mogen mensen die zich inzetten voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus twee weekends de basiliek bewonderen. Normaal is de nog steeds niet afgebouwde kerk vol met toeristen die vaak lang hebben moeten wachten om naar binnen te kunnen. Aan de bouw werd in 1882 begonnen.

De aartsbisschop van Barcelona, Joan Josep Omella, verwelkomde de eerste gasten onder wie zorgverleners, medici en politiemensen. Het kunstzinnige bouwwerk van de Spaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926) sloot als gevolg van het coronavirus. Het is een kerk die al meer dan 130 jaar in aanbouw is en waar pas vorig jaar officieel een bouwvergunning voor is afgegeven door de gemeente. Volgens de laatste plannen moet de kerk in 2026 helemaal klaar zijn.

De regio waar Barcelona de hoofdstad van is, Catalonië, heeft zaterdag uit vrees voor een nieuwe uitbraak van het virus een gebied waar circa 210.000 mensen wonen in en rond de stad Lérida, geïsoleerd. Mensen mogen er voorlopig niet in of uit zonder geldige redenen.

Meer uit Buitenland

Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

31 minuten geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

44 minuten geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

1 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

1 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

1 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

3 uur geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

3 uur geleden