Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bernie Sanders stopt, Joe Biden enige kandidaat Democraten

Bernie Sanders stopt, Joe Biden enige kandidaat Democraten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring.

Voormalig vicepresident Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikeinse president Donald Trump.

Dat de linkse Sanders zich zou terugtrekken werd verwacht na een reeks nederlagen in de voorverkiezingen. Zijn grote rivaal, de gematigde Biden, stond in de race ver op kop.

Coronacrisis

De voorverkiezingen worden inmiddels overschaduwd door de coronacrisis. Dinsdag werden ondanks een roep van de Democraten om dat niet te doen voorverkiezingen gehouden in de staat Wisconsin. De voorverkiezingen in Louisiana, Georgia en Ohio werden wel uitgesteld.

Bij het begin van de voorverkiezingscampagne was Sanders lange tijd de populairste kandidaat bij de Democraten. Hij zag zijn voorsprong in landelijke peilingen geleidelijk in rook opgaan. Daarnaast gaven veel kandidaten die zich terugtrokken uit de race, hun steun aan Biden. Zij riepen ook hun aanhangers op zich achter de ex-vicepresident te scharen.

Barack Obama

Biden (77) was van 2009 tot 2017 tweede man van de Verenigde Staten onder president Barack Obama. Voor veel Democraten geldt hij inmiddels als de enige geschikte persoon om Trump te kunnen verslaan.

Sanders (78), die zichzelf een democratisch socialist noemt, zou voor de meeste Amerikanen te radicaal zijn. Hij trok vier jaar geleden ook al aan het kortste eind in de strijd met Hillary Clinton wie voor de Democraten naar het Witte Huis zou moeten.

Partijcongres

Het is de bedoeling dat de Democraten Biden in augustus op een partijcongres officieel tot kandidaat benoemen. Deze conventie was eigenlijk in juli, maar is verschoven door de coronacrisis. Door de pandemie is het de vraag hoe Trump en Biden de komende maanden hun campagne gestalte gaan geven.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor dinsdag 3 november.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Spanje heropent grenzen met Frankrijk en Portugal op 22 juni

MADRID (ANP) - Spanje heropent zijn grenzen met Frankrijk en Portugal op 22 juni. Vanaf die dag kunnen onder anderen toeristen weer zonder problemen het land binnenkomen, zei minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto donderdag. De quarantainemaatregel van twee weken die momenteel geldt voor mensen die het land binnenkomen, is tegen die tijd afgeschaft.

4 minuten geleden
Franse regering schrapt parade op 14 juli wegens corona

PARIJS (ANP) - De grote militaire parade die jaarlijks op de Franse nationale feestdag 14 juli in Parijs wordt gehouden, gaat dit jaar niet door. Om te voorkomen dat het evenement bijdraagt aan verspreiding van het virus, wordt die vervangen door een bescheiden militaire ceremonie op het Place de la Concorde.

1 uur geleden
Regeringsleger Libië zegt controle over Tripoli terug te hebben

TRIPOLI (ANP/RTR) - Het leger van de internationaal erkende regering in Libië zegt dat het de controle over de hoofdstad Tripoli weer in handen heeft. Dat zou betekenen dat het beleg door het Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Khalifa Haftar voorlopig is mislukt.

3 uur geleden
Al meer dan 440.000 coronabesmettingen in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - In Rusland zijn in 24 uur ruim 8800 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het totaal komt daarmee op 441.108 besmettingen. Het land van 145 miljoen inwoners heeft 5384 sterfgevallen geteld die het gevolg zijn van het virus. Dat is relatief weinig.

3 uur geleden
Parlement Hongkong neemt omstreden wet aan

HONGKONG (ANP/RTR) - Het parlement van Hongkong heeft een omstreden wet aangenomen waardoor het verboden wordt om disrespect te tonen voor het volkslied van China. Het debat over de wetgeving ging gepaard met veel rumoer.

4 uur geleden
Politie VS schiet knielende man dood

VALLEJO (ANP) - Een 22-jarige ongewapende man is in de Amerikaanse staat Californië doodgeschoten terwijl hij geknield op de grond zat. Het incident gebeurde in de stad Vallejo, terwijl momenteel in de hele VS wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme

5 uur geleden
Politie New York grijpt in bij protest in Brooklyn

NEW YORK (ANP/RTR) - De politie van New York heeft bij een protest tegen politiegeweld en racisme in de wijk Brooklyn ingegrepen. Dat meldt televisiezender CNN en is te zien op beelden op sociale media. De vreedzame mars werd tegengehouden door agenten.

8 uur geleden